מעניין
מחקר: השבתות בישראל גשומות פחות מימי החול - מה הסיבה?
בדיקה של 70 שנות נתונים מ־60 תחנות ברחבי הארץ מעלה תופעה מסקרנת: הגשמים בישראל נוטים לרדת בעיקר בימי חול, והרבה פחות בסופי שבוע ובשבתות
- יצחק איתן
- פורסם ח' אייר התשפ"ה

למה נראה שבשבתות מזג האוויר נעים יותר, ודווקא באמצע השבוע יורדים גשמים? מחקר חדש ממכון וולקני מגלה תופעה מפתיעה: בישראל יש יותר גשם בימי חול מאשר בשישי ושבת.
המחקר, שנערך על ידי ד"ר אורי שטרובך ופורסם בכתב העת המדעי Climatic Change, בדק נתונים שהצטברו לאורך שבעה עשורים מ־60 תחנות מדידה שונות – והתוצאה ברורה: קיים דפוס שבועי שבו ימי החול גשומים יותר, במיוחד שלישי עד חמישי, בעוד ימי שישי ושבת נוטים להיות יבשים יותר.
לדבריו של ד"ר שטרובך, שהתראיין לאתר ynet: "לא ידוע לנו על מחזור שבועי טבעי של משקעים. לכן, ההסבר הסביר הוא פעילות אנושית – בימי חול יש יותר תנועה, יותר תעשייה ויותר זיהום אוויר. זה משחרר חלקיקים קטנים שנקראים אירוסולים, שעוזרים להיווצרות עננים ולירידת גשם. בסופי השבוע הפעילות יורדת – וגם הגשם נחלש".
עוד הוא הוסיף: "הבדלים כאלה הם הזדמנות להבין איך בני אדם משפיעים בפועל על מזג האוויר. המעבדה שלנו היא המדינה עצמה – ואנחנו רואים תבנית ברורה, שחוזרת על עצמה שוב ושוב לאורך השנים".
גם ד"ר שבתאי כהן, חוקר בכיר לשעבר במכון וולקני, אישר לאתר את הממצאים, וציין כי "בדיקה של מפות אטמוספריות מראה שההבדלים בין אמצע השבוע לסופו לא קיימים רק בישראל, אלא נראים גם באזורים סמוכים במזרח התיכון".