מעניין
חוקרים טוענים: בעתיד נוכל לבנות בתים מפטריות ואצות
חוקרים מפתחים חומרים חיים לבנייה, כמו פטריות וחיידקים, שיכולים לצמוח, לתקן את עצמם ולהפחית את הזיהום הסביבתי
- יצחק איתן
- פורסם ח' אייר התשפ"ה

האם בעתיד נוכל לבנות בתים מחומרים שצומחים לבד, מתקנים את עצמם ואפילו מתפרקים בצורה טבעית בסיום חייהם? חוקרים ברחבי העולם עובדים על פיתוח חומרים ביולוגיים לבנייה – מבוססי פטריות, חיידקים ואצות – שיכולים לשנות את הדרך שבה אנו בונים ומגנים על הסביבה.
אחד מהחומרים המבטיחים ביותר הוא מיקוריזה – רשת פטרייתית שצומחת על פסולת חקלאית ויוצרת חומר קל, חזק, מבודד וחסין אש. החומר הזה כבר משמש לייצור לבנים, לוחות בידוד ואפילו רהיטים. יתרונו הגדול הוא בכך שהוא מתכלה, אינו רעיל, וניתן לגדול אותו בתבניות לפי הצורך.
חוקרים נוספים מפתחים בטון "חי" שמבוסס על חיידקים שמפרישים סידן ומתקנים סדקים בעצמם. כך ניתן להאריך את חיי המבנים ולחסוך בתחזוקה. חומרים אחרים מבוססים על אצות שיכולות לספוג פחמן דו-חמצני מהאוויר ולשפר את איכות הסביבה.
היתרונות של חומרים אלו כוללים הפחתת פליטות גזי חממה, שימוש בפסולת חקלאית, הפחתת צריכת אנרגיה ויצירת מבנים בריאים ובטוחים יותר למגורים. עם זאת, ישנם אתגרים כמו עמידות לאורך זמן, רגולציה והתאמה לתקנים קיימים.
למרות האתגרים, המגמה ברורה: הבנייה הביולוגית צוברת תאוצה, עם פרויקטים ניסיוניים באירופה, ארה"ב ואפילו בישראל. החזון הוא ליצור מבנים שמתחברים לטבע, משתנים איתו ותורמים לסביבה במקום להזיק לה.
אם המגמה תימשך, ייתכן שבעתיד הלא רחוק נגור בבתים שצומחים לבד, מתקנים את עצמם ומתפרקים בסיום חייהם – בדיוק כמו יצורים חיים.