בריאות ותזונה
עונת האבטיחים נפתחה: כמה כדאי לאכול וממה מזהירים המחקרים?
אבטיחים ענקיים, מתוקים ואדומים, ולצידם גם גבינה בולגרית - כמה מותר לאכול, האם הם באמת מכילים סוכר בכמות גבוהה ומה עוד כדאי לדעת?
- יצחק איתן
- פורסם ז' אייר התשפ"ה

הקיץ כבר כאן – וזה אומר שעונת האבטיחים נפתחה באופן רשמי. הדוכנים מתמלאים באבטיחים ענקיים, מתוקים ואדומים, ולצידם תמיד תמצאו גם קצת מלח, גבינה בולגרית או סתם חיוך של געגוע לילדות. אבל מעבר לטעם, חשוב להבין גם מה האבטיח באמת נותן לנו – וכמה ממנו כדאי לאכול.
אבטיח מורכב מכ-92% מים, מה שהופך אותו לאחד הפירות הכי מרעננים שיש. הוא מכיל ויטמין C, אשלגן, ויטמין A ונוגד החמצון ליקופן – שנמצא במחקרים כמסייע להפחתת דלקות ולהגנה על הלב והעור. עם זאת, על אף שהוא דל בשומן – הוא אינו דל בסוכר. כל 100 גרם אבטיח מכילים כ-30 קלוריות, ורוב הקלוריות מגיעות מסוכרים טבעיים.
אז כמה קלוריות באמת יש בפרוסה? תלוי בגודל, כמובן. פרוסה ממוצעת של אבטיח (בערך רבע עיגול בעובי של 2–3 ס"מ) שוקלת כ-300–400 גרם, כלומר יכולה להכיל בין 90 ל-120 קלוריות. אם מוסיפים פרוסות נוספות – זה כבר מגיע בקלות לקינוח של 300 קלוריות.
כמו בכל דבר – גם באבטיח חשוב להקפיד על איזון. מומלץ לאכול פרוסה או שתיים ביום, ולהעדיף את האבטיח כקינוח במקום עוגה או גלידה. אנשים עם סוכרת או טרום-סוכרת צריכים להיזהר יותר, שכן העלייה ברמות הסוכר יכולה להיות מהירה.
ומה הטיפ הכי חשוב? אל תאכלו אבטיח ממש אחרי ארוחה גדולה – השילוב של הרבה נוזלים וסוכרים יחד עם קיבה מלאה עלול לגרום לנפיחות, גזים ותחושת כבדות.
מחקר שפורסם ב־American Journal of Hypertension מצא כי צריכת אבטיח באופן יומיומי עשויה להפחית את לחץ הדם בקרב מבוגרים עם עודף משקל או יתר לחץ דם. הסיבה לכך היא נוכחות של ציטרולין – חומצת אמינו המצויה באבטיח – אשר מסייעת להרחבת כלי הדם.