חם ברשת
'טיקטוק' נקנסה במיליונים על שליחת נתוני משתמשים באופן לא חוקי לסין
הרשת החברתית 'טיקטוק' נקנסה בסכומי עתק, בשל שליחת נתוני משתמשים באופן לא חוקי לסין. נציגי החברה מתכננים להגיש ערעור, בטענה כי מדובר בתקופה ש"אינה משקפת את אמצעי ההגנה הקיימים כעת"
- שירה דאבוש (כהן)
- פורסם ו' אייר התשפ"ה

טיקטוק, הרשת החברתית בין המצליחות והמשפיעות בעולם, נקנסה ב-530 מיליון אירו משום ששלחה פרטי משתמשים לסין באופן לא חוקי, כך מסרה רשות הפרטיות של אירלנד ביום שישי האחרון.
נציבות הגנת המידע של אירלנד קבעה כי העברת הנתונים של אפליקציית המדיה החברתית לסין הפרו את כללי הפרטיות המחמירים באיחוד האירופי. כמו כן, היא קנסה את החברה על כך שלא נהגה בשקיפות עם המשתמשים לגבי אופן עיבוד הנתונים שלהם.
נציבות הגנת המידע, הרגולטור המוביל והחזק של טיקטוק באיחוד האירופי, אומרת כי "טיקטוק לא הצליחה לאמת, להבטיח ולהוכיח כי הנתונים האישיים של משתמשים אירופאים אליהם ניגשו מרחוק עובדים בסין, זכו לרמת הגנה השווה במהותה לזו המובטחת באיחוד האירופי".
טיקטוק מתכננת להגיש ערעור בטענה שההחלטה התמקדה ב"תקופה נבחרת" שהסתיימה במאי 2023, ו"אינה משקפת את אמצעי ההגנה הקיימים כעת".
כריסטין גראן, ראש תחום המדיניות הציבורית של טיקטוק באירופה, אמרה כי חברת האם של טיקטוק ממוקמת בסין, והיא נמצאת תחת ביקורת באיחוד האירופי, בכל הנוגע לאופן שבו היא מטפלת בנתוני משתמשים. לדבריה, ההחלטה על הקנס מתייחסת למיזם ספציפי של נתונים בשם פרויקט קלובר. "טיקטוק מעולם לא קיבלה בקשה לנתוני משתמשים אירופיים מהרשויות הסיניות, ומעולם לא סיפקה להן נתוני משתמשים אירופיים. טיקטוק 'מובחנת' למרות שהיא משתמשת באותם מנגנונים משפטיים שבהם אלפי חברות אחרות באירופה משתמשות".
החששות לגבי אופן הגישה של הרשויות הסיניות לנתוני משתמשים בטיקטוק אינם חדשים, והובעו בעבר גם על ידי פוליטיקאים אמריקאים.
על פי גוף הפיקוח, טיקטוק לא התייחסה כראוי לאפשרות כי רשויות סיניות יוכלו לגשת בקלות לנתונים האישיים של משתמשים אירופאיים, ולנצלם לרעה – בין אם לצרכי ריגול נגדי, מודיעין שגוי, טרור סייבר או שימושים בעייתיים אחרים.