בריאות ותזונה
14% מהאנשים מתים ממנו, אז למה אנחנו ממשיכים לאכול את זה?
המדענים מזהירים: צריכת מזונות מעובדים גורמת לעלייה חדה במקרי מוות מוקדמים – בעיקר במדינות המערב. מה עוד צריך לדעת?
- יצחק איתן
- פורסם ו' אייר התשפ"ה

מזונות אולטרה-מעובדים – כמו חטיפים מתועשים, משקאות ממותקים ונקניקים – עלולים לגבות מחיר כבד מהבריאות: מחקר עולמי חדש מצא כי כמעט 14% ממקרי המוות המוקדמים בארצות הברית קשורים לצריכה קבועה של מזונות מסוג זה, נתון המהווה כ-124 אלף מקרי מוות שניתן היה למנוע בכל שנה.
המחקר, שהתפרסם ב-American Journal of Preventive Medicine, בחן שמונה מדינות, בהן ארה"ב, בריטניה, ברזיל וצ'ילה, והצביע על קשר הדוק בין רמות צריכה גבוהות של מזון אולטרה-מעובד לבין תמותה מוקדמת. לפי החוקרים, בכל עלייה של 10% בחלקם של מזונות אלה בתזונה – הסיכון לתמותה מכל סיבה עולה ב-3%.
המזונות האולטרה-מעובדים מוגדרים כמוצרים תעשייתיים עתירי תוספים, שעברו עיבוד כבד ואיבדו את רוב מרכיביהם המקוריים. הם כוללים בין היתר דגני בוקר ממותקים, מאפים מתועשים, בשרים משומרים, המבורגרים, פיצות קפואות ומשקאות קלים. לפי המחקר, בארה"ב ובריטניה מזונות אלו מהווים למעלה מ-50% מהקלוריות היומיות הנצרכות.
החוקרים מדגישים שהנזק לא נובע רק מהסוכר, המלח והשומן – אלא גם מהשפעות השימוש בצבעי מאכל, חומרים משמרים, תחליפי טעם וחומרי עיבוד שונים. לדבריהם, העלייה בתמותה אינה מקרית, אלא תוצאה ישירה של דפוס תזונה מסוכן שנטמע בשגרת היומיום של מיליונים.
לצד הנתונים המדאיגים, נשמעת גם ביקורת על ממצאי המחקר. חלק מהמומחים טוענים כי הקשר בין עיבוד המזון לבריאות עדיין אינו מוכח באופן חד משמעי, ומזהירים מהשפעות של הגבלות מזון על אוכלוסיות מוחלשות.
למרות זאת, מסר החוקרים ברור: "יש לשקול הפחתת צריכת מזון אולטרה-מעובד כיעד לאומי".