חדשות בעולם
מלחמת הסחר של טרמאפ: מכסים על עשרות מדינות, 17% על ישראל
הנשיא האמריקני חשף את יישום תוכניתו לאיזון יחסי הסחר באמצעות הטלת מכסים על מדינות. בולטת היעדרותה המפתיעה של רוסיה מהרשימה, על רקע המאמצים לשיפור היחסים עם ארה"ב. החוזים העתידיים במדדי ניו יורק הגיבו בירידות חדות
- יובל אביב
- פורסם ה' ניסן התשפ"ה

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הודיע אמש (רביעי) על הטלת מכסים על שורת מדינות, בהן ישראל. על סין יוטלו מכסים בשיעור 34%, על מדינות האיחוד האירופי בשיעור של 20%, ועל ישראל יוטלו מכסים בגובה 17%.
הבית הלבן חשף ב-13 בפברואר את מדיניותו הכלכלית של טראמפ, הקרויה "תוכנית הוגנת והדדית", שנועדה לאזן את יחסי הסחר הבינלאומיים של ארה"ב. בהתאם למדיניות זו, החלה אתמול ארה"ב להטיל מכסים על מדינות המטילות בעצמן מכסים על מוצרים אמריקניים, כצעד המשקף את עקרון ההדדיות בסחר.
במסגרת היוזמה, תחיל ארה"ב מכסים של לפחות 10% על מוצרים מכל מדינה. בעקבות ההכרזה על המדיניות החדשה, נצפתה תגובה שלילית בשווקים הפיננסיים. המסחר בחוזים העתידיים על מדדי המניות בניו יורק הציג בשעות המסחר המאוחרות ירידות משמעותיות.
שיעורי המכס שנקבעו במסגרת התוכנית משתנים ממדינה למדינה. כך, למשל, סין תחויב במכס של 34%, יפן והודו ב-24% ו-26% בהתאמה. וייטנאם תיתקל במכס גבוה במיוחד של 46%, וזאת על אף שטראמפ שיבח את יכולות המשא ומתן שלה.
ישראל, כאמור, תחויב במכס של 17%. לעומתה, בריטניה תחויב בשיעור מכס מינימלי של 10%. דרום קוריאה וטייוואן יחויבו במכסים של 25% ו- 32% בהתאמה - שיעור גבוה עבור טיוואן, חרף השבחים על השקעות TSMC בארה“ב.
בין המדינות שלא נכללו ברשימת המכסים החדשה בולטת רוסיה - החלטה המשקפת את המגמה הנוכחית לשיפור היחסים בין וושינגטון למוסקבה. לעומת זאת, על אוקראינה הוחלו מכסים בגובה 10%.
שיעורי המכסים למדינות נוספות כוללים: 31% על שוויץ, 24% על מלזיה, 10% על ברזיל, 32% על אינדונזיה, 10% על סינגפור, 36% על תאילנד ו-15% על ונצואלה.
המהלך של טראמפ משקף דאגה אמריקנית מיוחדת לגבי מדינות בעלות עודף סחר מול ארה"ב. כך, לדוגמה, המצב מול ישראל, שהיקף הייצוא של מוצריה לארה"ב עולה על הייבוא שלה מהמעצמה האמריקנית - חוסר איזון שטראמפ מגדיר כבעייתי במערכת היחסים המסחרית. המכסים החדשים שהוכרזו אמש צפויים להשפיע משמעותית על התעשייה הישראלית, שעבורה השוק האמריקני מהווה יעד ייצוא מרכזי.
במשרד האוצר מסרו, בתגובה להטלת המכס על ישראל, כי הם "לומדים, בשיתוף עם נשיאות המגזר העסקי, התאחדות התעשיינים ולשכות המסחר, את ההחלטה של הנשיא טראמפ ואת השלכותיה על מדינת ישראל. במהלך הבוקר שר האוצר יכנס את הנהלת משרד האוצר לדיון בהשלכות ההחלטה על מדינת ישראל ובחינת צעדי ההמשך הנדרשים".