פרשת כי תבוא
נתיבות שלום על פרשת כי תבוא: פירוש קצר ומשנה חיים, שישדרג לכם את שולחן השבת
ביאור מרתק במיוחד על מצוות ביכורים, שמהותה היא להקדיש לה' יתברך את הראשית מכל דבר: פירושו הנפלא של הנתיבות שלום על פרשת השבוע
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ג אדר התשפ"ה

בפרשת השבוע, פרשת כי תבוא, נאמר: "ולקחת מראשית כל פרי האדמה אשר תביא מארצך". מובא במפרשים שראשית הינו המשובח והמובחר.
במדרש (בראשית רבה א, ד) נאמר שבזכות מצוות ביכורים נברא העולם, שנאמר "בראשית ברא אלוקים", ואין "ראשית" אלא ביכורים, שנאמר: "ראשית ביכורי אדמתך תביא בית ה' אלוקיך".
שואל הנתיבות שלום: מה המעלה המיוחדת של מצוות ביכורים, שכל הבריאה נבראה בזכותה, ובפרט שלכאורה היא מצווה קלה שעולה מעט מאוד, פרי האדמה וזהו. בנוסף לכך, במצוות ביכורים נאמר "והשתחווית לפני ה' אלוקיך", ובאף קרבן אחר לא מצאנו מצוות השתחוויה, אלא רק במצוות ביכורים.
הנתיבות שלום מבאר את הדברים על פי הנאמר בספר "תולדות יעקב יוסף", שמציין כי הקב"ה הוא נצחי היה הווה ויהיה, וכך גם תורתו ומצוותיה נצחיים, ועתה, כשאין מקדש ואין הבאת ביכורים – וכי חלילה בטלה מצווה זו? התשובה היא שהמצווה "ולקחת מראשית כל פרי האדמה" כוללת הכל, כל ענייני האדם וכל הנאותיו, שמכל דבר שיש לך - תיקח הראשית ותביא לה' אלוקיך. לאור זה ניתן להבין כי כל התורה כולה נכללת במצוות ביכורים, אשר מהותה היא שיהודי ימסור לה' יתברך את הראשית מכל דבר, וכאשר יהודי מוסר לה' יתברך את הראשית מכל דבר בעולם הזה – הריהו מעלה בזה את כל ענייני העולם הזה לה' יתברך.
ממשיך הנתיבות שלום: כל תכלית בריאת העולם היא לכבודו של ה' יתברך, שיהודי יקיים "בכל דרכיך דעהו", וכל מעשיו בעולם הזה יהיו לכבוד ה' יתברך, ולכל הפחות הראשית תהיה לה', שבכל פעולה שעושה – יעשה את ההתחלה לכבוד ה' יתברך, שאז ממילא המשך הפעולה נמשך אחר תחילתה.
על כך נאמר כי כאשר יהודי קורא קריאת שמע על מיטתו, הריהו מוסר בזה ראשית הנאתו לה' יתברך, ובמידה ולא מסר מאומה לה' מהנאה זו - הרי בדבר זה הוא גוי ומיטתו נחשבת מיטה ארמית. בכל דבר צריך יהודי למצוא מקום לה', למסור ממנו לכבודו יתברך. ובשביל דבר זה נברא העולם, שיהודי ימסור ויקריב את הראשית וההתחלה מכל דבר לה' יתברך.
זו הפנימיות הנפלאה של מצוות ביכורים: שיהודי ימסור את הראשית לה', שבכך הוא מעלה את כל ענייניו לה'. ועל כן כתוב "ולקחת מראשית", ולא "מן המשובח", כי העיקר של מצוות ביכורים היא הראשית, למסור הראשית לה' יתברך. ובכך מובן מה שאמרו חז"ל "עשה מצווה זו שבשכרה תיכנס לארץ", כי נשמת ופנימיות מצוות ביכורים היא למסור לה' את הראשית מכל דבר, ובזכות עניין זה זכו ישראל להיכנס לארץ.
הנתיבות שלום מסיים את דבריו בציינו כי הם מתאימים מאוד לדברי המסילת ישרים בפתח ספרו, שהבהיר כי "התפקיד של כל יהודי הוא להתענג על ה' ולהתדבק בו יתברך, והנה שמו הקב"ה לאדם במקום שרבים המרחיקים אותו ממנו יתברך, והם העניינים הגשמיים שמרחיקים אותו מדבקותו". מסביר הנתיבות שלום כי כנגד זה נתן הקב"ה את מצוות ביכורים, שיהודי ימסור את הראשית לה' יתברך, שעל ידי זה מלכותו של ה' מתפשטת בכל העולמות, בכל הדברים הגשמיים, שלכאורה הם דברים המרחיקים מדבקותו יבתרך, אבל על ידי שיהודי מוסר את הראשית לה' – נהיה "מלכותך מלכות כל עולמים".