5 נקודות למחשבה
מתי כתבתם לאחרונה שיר אהבה לבורא עולם? 5 נקודות למחשבה
מי סיתת לנו את השיניים בפה? כיצד הפירות מעידים על יצירה אלוקית? ומי הכימאי שרקח את הנוזל בגופנו שמסייע בעיכול?
- ד"ר אריאל כדורי
- פורסם י"א אדר התשפ"ה

1. מי סיתת לנו את השיניים בפה?
השיניים, עם המבנה המורכב והמדויק שלהן, הן פלא ביולוגי שמצביע על תכנון עליון. מאחורי כל שן עומד תכנון עליון, שמלמד אותנו עד כמה כל פרט ופרט בבריאה הוא תוצאה של חכמה אין-סופית.
- השיניים מתפתחות בשלבים מסודרים – שיני חלב בגיל 6 חודשים עד 2.5 שנים, ושיני קבע מגיל 6 ומעלה. כל שן צומחת במקומה הייעודי בלסת, ליצירת מערכת שיניים שלמה ותקינה.
- לכל סוג של שן (חותכת, ניבית, טוחנת) יש צורה ייחודית המתאימה למיקומה בפה. השיניים החותכות בחזית הפה משמשות לחיתוך המזון, השיניים הניביות בצדדים לקריעה, והשיניים הטוחנות בחלק האחורי לטחינה. צורת השן קשורה לתפקידה, ומאפשרת לנו לבצע את תהליך הלעיסה והעיכול בצורה יעילה.
- העצבים בפה מספקים למוח מידע על מיקום השיניים ותנועותיהן בזמן הלעיסה. הם מעבירים נתונים על הלחץ, המגע והמיקום של המזון, ומאפשרים למוח לווסת את תנועות הלסת ואת הכוח הנדרש לטחינת המזון בצורה יעילה.
- השיניים בלסת העליונה והתחתונה מתאימות זו לזו בצורה מדויקת, ליצירת מערכת לעיסה יעילה. כאשר הפה סגור, השיניים העליונות והתחתונות נמצאות בהתאמה מושלמת. הסנכרון והתאמה זו מאפשרים לעיסה והפרדה יעילה של המזון.
אין שום יד אדם שיכולה לסתת ולבנות שן בצורה כזו, כל כך מדויקת ומורכבת, שמתפקדת בצורה מושלמת לכל תפקידיה.
2. שיר אהבה לבורא עולם
כמה עלינו להודות לבורא עולם? זו שאלה שמזמינה אותנו להתבונן במציאות שסובבת אותנו ,ולעצור רגע כדי להבין את גודל הברכה. בכל נשימה, בכל יום חדש, בכל צעד שאנחנו עושים – יש אלף סיבות להודות. הכרת תודה היא לא רק מחווה, אלא צורך עמוק, שמחבר אותנו לבורא עולם.
על מה עלינו להודות?
על הבריאות – על הגוף שפועל בצורה מושלמת, על הלב שממשיך לפעום, על היכולת לנוע, לראות ולשמוע; על המשפחה והחברים – על הקשרים המיוחדים שמלווים אותנו, על התמיכה והאהבה שמחממים את הלב; על כל נשימה– היכולת פשוט להיות כאן, לנשום, להרגיש ולהתנסות בחיים; על הכישרונות – כל דבר ייחודי שיש לנו: יצירתיות, כשרון מוסיקלי, יכולת ספורטיבית; על פלאי הטבע – על השמש הזורחת, על העונות שמשתנות, על היופי בטבע; על כל יום חדש – על האפשרות להתחיל מחדש, לשאוף ולהגשים.
כל פרט קטן הוא סיבה להודות – כל יום הוא מתנה עצומה.
כל הודאה, כל רגע של הכרת טובה – הם שירים שמנוגנים בלב האדם, שהם כמו מנגינה רוחנית שמחברת אותנו למי שברא אותנו והעניק לנו חיים. הודאה זו היא מעין שיר אהבה לבורא, שבו כל מילה וכל רגש הופכים למנגינה של הכרת תודה עמוקה ומחויבות.

3. מי הכימאי שרקח את השיקוי הקסמים הזה?
נוזל המרה הוא אחד מהמרכיבים המפתיעים והמרתקים בגוף שלנו, מערכת פנימית עדינה וחשובה שפועלת בשקט מאחורי הקלעים. זהו נוזל צהוב-ירקרק שמופרש על ידי הכבד ונאגר בשלפוחית המרה. נוזל המרה מסייע בעיכול השומנים, בספיגת ויטמינים, בסילוק עודפי כולסטרול ואפילו בהגנה על הכבד. תפקידים חיוניים אלה מלמדים אותנו על התכנון המושלם שעומד מאחורי הגוף האנושי.
אם נתבונן בנוזל המרה מקרוב, נראה שהוא לא רק ממלא תפקיד חשוב בעיכול, אלא שהוא גם מעיד על חוכמה עילאית. למשל, הכבד מייצר את נוזל המרה בדיוק בכמות הנדרשת לצרכי הגוף – לא יותר ולא פחות. זה מראה על בקרה מדויקת ועל תכנון מושלם.
בנוסף, נוזל המרה מיוצר בכבד, והוא חשוב מאוד כדי לעזור לנו לעכל שומנים. המרה עוזרת להפוך את השומנים למצב שבו הם מפוזרים לחלקיקים קטנים מאוד. בצורה כזו, השומן נעשה קל לספיגה במעיים והגוף יכול להשתמש בו כמות שצריך. אם לא היה לנו נוזל מרה, היינו מתקשים לעכל שומנים, מה שיכול היה להוביל לבעיות בריאותיות.
המרה עוברת לכיס המרה, ומשם היא משתחררת רק כשצריך, בדיוק בזמן ובכמות הנכונה.
איך נוזל צהוב כה פשוט יכול לשחק תפקיד כל כך קריטי בעיכול ובספיגת המזון? ומהו המנגנון המורכב שמוביל את יצורו, אחסונו ושחרורו בדיוק בזמן ובמקום הנכון? איך יכול להיות שמערכת כזו פועלת באופן כל כך יעיל, מבלי שנשים לב אליה? רק הבורא, בעל החוכמה האינסופית, יכול להרכיב את התרכובת הזו בדיוק כפי שהיא נדרשת לתפקוד הגוף.
4. יצירה אלוקית שיד האדם לא נגעה בה
פירות הם דוגמה מרהיבה לחוכמה האלוקית שמאחורי הבריאה. כל פרט בתכנון ובהרכב של הפירות מעיד על יד אמן אלוקית שבראה אותם בדיוק כפי שהאדם זקוק להם.
הגרעינים בפירות: הגרעינים בפירות כמו תפוחים, אגסים, אפרסקים ועוד, מוגנים היטב בקליפה קשה המגינה עליהם. בתוך הגרעין יש זרע, שממנו יצמח עץ חדש.
הצבעים והצורות: פירות שונים מגיעים במגוון צבעים ובצורות מרהיבות המושכות את העין. למשל, תפוזים כתומים, אבוקדו ירוקים, תותי שדה אדומים וכדומה.
התזמון: פירות מבשילים בעונות שונות של השנה, כך שיש לנו מגוון פירות לאורך כל השנה. זה מאפשר לנו ליהנות מפירות טריים במשך כל השנה.
תרומה חיובית: לפירות יש תפקידים שונים, כמו לספק מזון בריא, ויטמינים ומינרלים חיוניים לבריאות האדם, ולתרום לתהליכים אקולוגיים חיוניים כמו האבקה ופיזור זרעים.
כל פרי, החל מהטעם המתוק ועד לוויטמינים שהוא מכיל, נבנה כך שיתאים באופן מושלם לצרכים של הגוף האנושי. החומרים המזינים, הטעמים והריחות המגוונים, המבנה והצורה – כל אלה משקפים תכנון מושלם שלא ניתן להסבירו רק באמצעות תהליכים טבעיים. רק הבורא, בעל הידע האינסופי, יכול להרכיב את הפירות בצורה כה מושלמת ומותאמת לצרכי האדם.
5. תקשורת עצבית
מערכת העצבים היא אחד מהפלאים הגדולים ביותר של גוף האדם. רשת מורכבת של מאות מיליארדי תאים שמעבירים מידע בין המוח לשאר חלקי הגוף בקצב של מיליארדי פעימות בשנייה. כל עצב, כל סיב, כל קשר בין תאים, פועל בתיאום מושלם כדי לאפשר לנו לחשוב, להרגיש ולנוע.
מערכת העצבים היא כמו רשת כבישים גדולה מאוד, שבה כל העצבים הם כבישים שמוליכים מסרים. המוח, שהוא "המרכז" של כל הפעולות, שולח "מכתבים" דרך העצבים לכל מקום בגוף. המכתבים האלה הם בעצם הוראות – איך להזיז את היד, מתי ללכת, איך להגיב כשאנחנו מרגישים כאב או שמחה.
דבר מדהים הוא שכאשר אנחנו נוגעים בחפץ חם, או כשהמוח שלנו רואה משהו מעניין, כל המערכת הזו מגיבה מידית! למשל, אם אנחנו נוגעים באש – העצבים בשנייה אחת שולחים למוח את האות "כואב!", והמוח שולח הודעה חזרה ליד שלנו להרחיק אותה מידית. כל זה קורה במהירות כזאת, שבלתי אפשרי כמעט להרגיש את הזמן שעובר.
מערכת העצבים שלנו גם אחראית על כל תחושת כאב, טעם, ריח ושמיעה. אם אנחנו אוכלים משהו טעים, או שומעים רעש חזק – המוח מפרש כל מה שאנחנו מרגישים, ומחליט איך לפעול. כשתינוק רואה את אמא שלו, למשל, הוא יודע לזהות אותה בעזרת המערכת העצבית, וזה מה שעוזר לו גם להרגיש בטוח ואהוב.
הדבר המדהים הוא שכל זה עובד באופן כזה מדויק, שבלי שנשים לב, אנחנו מבצעים פעולות בלי לחשוב עליהן, כמו במנגנון שמישהו תכנן בצורה חכמה מאוד. האם זה לא מעיד על כך שגוף האדם לא יכול היה להיווצר במקרה?