בריאות ותזונה
עלייה חדה במקרי סרטן הריאות בקרב לא מעשנים - זו הסיבה
מחקר עולמי חושף כי 15% ממקרי סרטן הריאות נגרמים בשל סיבה ספציפית שלא קשורה לעישון, עם עלייה מדאיגה במזרח אסיה ובקרב נשים. מומחים מזהירים: "99% מהאוכלוסייה נחשפת לזה – הגיע הזמן לפעול"
- יצחק איתן
- פורסם כ"א שבט התשפ"ה

מחקר חדש מגלה עלייה מדאיגה בתחלואת סרטן הריאות בקרב אנשים שמעולם לא עישנו. הנתונים מצביעים על קשר ישיר בין חשיפה לזיהום אוויר לבין התפתחות המחלה, במיוחד באזורים עירוניים ובמזרח אסיה.
המחקר, שפורסם בכתב העת The Lancet Respiratory Medicine, מצא כי בשנת 2022 כ-15% ממקרי סרטן הריאות מסוג אדנוקרצינומה בעולם – כ-200,000 מקרים – יוחסו לזיהום אוויר. נתון זה בולט במיוחד על רקע הירידה הכללית בשיעורי העישון, בעוד שבישראל נרשמה דווקא מגמת עלייה בקרב המעשנים.
אדנוקרצינומה, הצורה הנפוצה ביותר של סרטן הריאות שאינו תאים קטנים, אחראית לכ-85% מהמקרים. בקרב הלא מעשנים, שיעור החולים בסוג זה נע בין 53% ל-70%.
ד"ר פרדי בריי, מהחוקרים המרכזיים במחקר, הדגיש את הצורך הדחוף להעמיק בחקר ההשפעה של זיהום האוויר על בריאות הריאות. ממצאי המחקר תואמים את הערכת ארגון הבריאות העולמי מ-2019, לפיה 99% מהאוכלוסייה העולמית נושמת אוויר באיכות ירודה שאינה עומדת בתקנים המומלצים. התופעה בולטת במיוחד בסין ובקרב נשים, דבר שמעלה שאלות על השפעת התיעוש המואץ ועל ההבדלים בחשיפה סביבתית.
לצד הנתונים המדאיגים, מציינים החוקרים תסמינים שחשוב לשים לב אליהם: שיעול מתמשך (למעלה משלושה שבועות), קוצר נשימה, דלקות חזה חוזרות, שיעול מלווה בדם, ירידה לא מוסברת במשקל, עייפות ממושכת וכאבים בעת נשימה או שיעול.
הפיצו את עלון הידברות והיכנסו להגרלות על דלקן לשנה, נופש זוגי
ומתנות נוספות >>