בריאות ותזונה
איזה תבלין מסייע בבעיות כמו דלקת מפרקים, קרוהן ומחלות לב וכלי דם?
בדיקה לגבי התבלין המוכר מצאה כי הוא משמש את הרפואה המסורתית כבר אלפי שנים, בעיקר בזכות התרכובת הפעילה שבו. כל מה שצריך לדעת על הכורכום
- יצחק איתן
- פורסם ח' שבט התשפ"ה

הכורכום, אחד התבלינים הנפוצים ביותר במטבח העולמי, אינו רק משמש להוספת צבע וטעם למנות אלא נחשב גם לרכיב בעל סגולות בריאותיות משמעותיות. מקורו בדרום-מזרח אסיה, והוא משמש ברפואה המסורתית מזה אלפי שנים. הצמח שייך למשפחת הזנגביליים, ובשנים האחרונות הפך למוקד מחקרים רבים, בעיקר בזכות התרכובת הפעילה שבו – כורכומין. מחקרים הראו כי לכורכומין יש השפעות מגוונות על בריאות הגוף, מה שהופך את הכורכום לאחד התבלינים הנחקרים ביותר בעולם.
בבית החולים אסותא ערכו סקירה של תכונותיו הבריאותיות. שם מצאו כי כורכומין, החומר הפעיל בכורכום, נמצא בריכוזים של 2%-9% בשורש הצמח, והוא זה שמעניק לו את צבעו הייחודי. מחקרים הצביעו על כך שהוא מסייע בהפחתת דלקות כרוניות, מצב הקשור למחלות כמו דלקת מפרקים, קרוהן ואף מחלות לב וכלי דם. כורכומין ידוע גם כנוגד חמצון עוצמתי, מה שמסייע להגן על הגוף מפני נזקי רדיקלים חופשיים, שלעתים קרובות מקושרים להזדקנות מוקדמת ולמחלות כרוניות כמו סוכרת וסרטן.
בנוסף להשפעותיו האנטי דלקתיות ונוגדות החמצון, מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שהכורכומין עשוי לשחק תפקיד בהאטת התפתחותם של סוגי סרטן מסוימים, על ידי עיכוב התרבות של תאים סרטניים והשראת תהליכי מוות תאי מתוכנת. מחקרים נוספים אף הראו כי הוא עשוי להקל על כאבי מפרקים, ובמחקר שנערך בשנת 2020 נמצא כי מטופלים הסובלים מאוסטיאוארטריטיס דיווחו על ירידה בכאב לאחר נטילת תוספי כורכומין.
יתרון נוסף של הכורכומין הוא תמיכתו במערכת החיסון. נמצא כי הוא בעל השפעה אנטי-ויראלית ויכול לתרום לחיזוק ההגנה הטבעית של הגוף מפני מזהמים. עם זאת, חשוב לדעת שהכורכומין נספג באופן טבעי במערכת העיכול בכמות מוגבלת מאוד, ולכן מומלץ לצרוך אותו יחד עם מזון שומני או בתוספת פיפרין – רכיב המצוי בפלפל שחור, שמגביר משמעותית את ספיגתו בדם.
למרות יתרונותיו הרבים, יש להיזהר מצריכה מופרזת של כורכומין, שעלולה לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי בטן, בחילות ושלשולים. צריכתו אינה מומלצת עבור אנשים הסובלים ממחלות כיס מרה, מטופלים הנוטלים מדללי דם, נשים בהריון ומניקות, וכן עבור מי שעומד לעבור ניתוח או מקבל טיפולים כימותרפיים. לכן, לפני נטילת תוספי כורכום במינונים גבוהים, מומלץ להיוועץ ברופא.
חשוב לזכור שהכורכום, למרות סגולותיו הבריאותיות הרבות, אינו מהווה תחליף לתזונה מאוזנת. הדרך הטובה ביותר ליהנות מיתרונותיו היא לשלב אותו כחלק מדפוס תזונה מגוון, הכולל את כל אבות המזון בפרופורציות המתאימות. שילוב של כורכום בתפריט היומי יכול להיות תוספת מצוינת לאורח חיים בריא, אך אין להסתמך עליו בלבד לשמירה על הבריאות.
הפיצו את עלון הידברות והיכנסו להגרלות על דלקן לשנה, נופש זוגי
ומתנות נוספות >>