פיתוח האישיות

השדה של השכן: מה קורה כשמשווים את החיים שלנו לאחרים?

מה באמת קורה כשאנחנו משווים את עצמנו לאחרים? כיצד זה משפיע על תחושת הערך העצמי שלנו? והאם יש דרך להתגבר על הדחף הזה ולהרגיש טוב יותר עם עצמנו?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

תופעת ההשוואה החברתית היא אחת התופעות הפסיכולוגיות המוכרות והפופולריות ביותר בתרבות המודרנית. כמעט כל אחד מאיתנו מוצא את עצמו, לעיתים, משווה את חייו לאלה של אחרים – בין אם מדובר בעבודתנו, בזוגיות שלנו, בהצלחה האישית או במראה החיצוני. השדה של השכן, כפי שנראה לעיתים, תמיד ירוק יותר, ומרגיש כאילו החיים של אחרים טובים יותר. אך מה באמת קורה כשאנחנו משווים את עצמנו לאחרים? כיצד זה משפיע על תחושת הערך העצמי שלנו? והאם יש דרך להתגבר על הדחף הזה ולהרגיש טוב יותר עם עצמנו?

 

הפסיכולוגיה וההשלכות של ההשוואה החברתית

ההשוואה החברתית היא צורך אנושי טבעי שמתחיל בילדות ומלווה אותנו לאורך כל החיים. על פי פסיכולוגים, אנו משתמשים בהשוואות כדי למדוד את ערך עצמנו ולבחון את מקומנו בחברה.

למרות שההשוואה החברתית יכולה להוות מקור למוטיבציה והשראה, היא עלולה גם להשפיע באופן שלילי על תחושת המסוגלות שלנו. כאשר אנחנו משווים את עצמנו לאנשים שמצליחים יותר או חיים חיים שנראים מושלמים, אנו לעיתים נוטים להרגיש פחות טוב עם עצמנו. זה יכול להוביל לדימוי עצמי נמוך, תחושות של חוסר מסוגלות, והרגשה שאנחנו לא מספיק טובים.

בעידן הדיגיטלי, שבו אנחנו נחשפים כל הזמן לתמונות ומידע על חיים "מושלמים" ברשתות החברתיות, תחושת השוואה זו רק מתחזקת. חופשות, הצלחות עסקיות ואירועים משפחתיים – כל אלה יכולים להוביל לתחושות של תסכול, שכן אנחנו רואים את כל ההצלחות של אחרים, אך לא תמיד את הקשיים והמחירים שהם משלמים עבורם.

 

המדיה החברתית – ראי המעוות של המציאות

אחד הגורמים המרכזיים שמחמירים את השוואות החברתיות בעידן המודרני הוא המדיה החברתית. הרשתות החברתיות יוצרות אשליה של חיים מושלמים, בהם כולם מצליחים כל הזמן. אבל מה שאנחנו לא רואים זה את הפילטרים שמסתירים את האמת מאחורי כל תמונה – את רגעי החולשה, את המאבקים והקשיים שמתרחשים מאחורי הקלעים.

ההשפעה של המדיה החברתית לא עוצרת ברגעים חיוביים בלבד – היא גם מקבעת סטנדרטים של יופי, הצלחה ורווחה כלכלית שיכולים להיראות בלתי ניתנים להשגה. זוהי בעיה עולמית שמתחילה להדאיג אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, שמדברים על המתח המוגבר שגורם לחשיבה על "מה חסר לנו" בחיים.

 

איך להתמודד עם השוואה חברתית?

הכרת תודה והערכה למה שיש לנו: כל יום, חפשו שלושה דברים שאתם מודים עליהם. כשממוקדים בכמות הדברים הטובים והברכות שיש לנו בחיים, תחושת השוואה מאבדת את עוצמתה.

הפסקה מהרשתות החברתיות: אם אתם מוצאים את עצמכם משווים את עצמכם לעיתים תכופות, אולי כדאי לקחת הפסקה מהמדיה החברתית. הזמן הפנוי עשוי לאפשר לנו לחשוב בצורה יותר בהירה על מה באמת חשוב.

השוואה כלפי עצמנו: במקום להשוות את עצמנו לאחרים, כדאי להשוות את עצמנו לגרסה הקודמת של עצמנו. האם השתפרנו? האם התפתחנו? זהו האתגר האמיתי – להיות גרסה טובה יותר של עצמנו כל יום.

הפסקת השיפוטיות: כולנו נוטים לשפוט את עצמנו לפי מה שאנחנו רואים אצל אחרים. כדאי לזכור שהחיים לא תמיד כמו שהם נראים מבחוץ. לא כל הצחוקים והרגעים המאושרים של אחרים הם באמת כל מה שהם מציגים.

 

השדה של השכן עשוי להיראות תמיד ירוק יותר, אך חשוב לזכור שההצלחה של אחרים לא אומרת בהכרח שאנחנו לא מצליחים. ההשוואה החברתית היא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, אך היא יכולה להוביל אותנו למקומות שליליים אם אנחנו לא נשמור על פרספקטיבה נכונה. במקום להרגיש רע על מה שאין לנו, כדאי להתמקד במה שיש לנו ולהעריך את ההישגים האישיים שלנו. האושר לא נמצא בהצלחה של אחרים, אלא בתהליך האישי שלנו של צמיחה, למידה והתקדמות.

הרב יונתן גל-עד ודורון ביטון במפגשים מרתקים, והפעם: מהי הדרך הנכונה לומר תודה? צפו

 מופעים, חוגים וסרטים בעולם הילדים. הצטרפו וקבלו קופון של 100 ש"ח >> 

תגיות:השואהאישיות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מארז ספרי הרב זמיר לפסח

249לרכישה

מוצרים נוספים

מבצע! הגדה של פסח - הרב יצחק יוסף

מארז ספרי בריאות ותזונה

קערת סימנים לפסח לבנה

הגדה של קופלה

כיסוי פסח סטן וכיסוי אפיקומן

מארז פסח לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה