חדשות בארץ
מאז שחרור החטופות: עלייה מדאיגה בביטויי שנאת ישראל ברשת
מרכז הדיגיטל מדווח על עלייה חדה במספר הביטויים האנטישמיים ברשת מאז יצאה העסקה לדרך: "התעמולה ברשתות מנצלת אירועים כאלה כדי לחזק נרטיבים אנטי-ישראליים"
- יצחק איתן
- פורסם כ"ח טבת התשפ"ה

עסקת חילופי החטופים בין ישראל לחמאס, שזכתה לתהודה רחבה בתקשורת ובקרב הציבור, הובילה לגל חדש של ביטויי שנאה ואנטישמיות ברשתות החברתיות. התמונות והסרטונים מהעסקה הפכו במהרה לכלי הפצה של קריאות הסתה, תכנים אנטי-ישראליים ופוסטים מלאי שנאה כלפי העם היהודי ומדינת ישראל.
מרכז הדיגיטל הלאומי בשדרות, הפועל בשיתוף עיריית שדרות ומשרד התפוצות, מדווח על עלייה חדה במספר הביטויים האנטישמיים ברשת מאז יצאה לדרך העסקה. לדברי גתית בוטרה, מנכ"לית המרכז: "במהלך הימים שלאחר העסקה, זיהינו עלייה של מאות אחוזים בפוסטים המסיתים נגד ישראל. מדובר בתופעה גלובלית, כאשר רוב הביטויים מופיעים בפלטפורמות המוכרות, אך לא רק שם".
לדברי אנשי המרכז, חלק משמעותי מהביטויים כוללים תכנים מניפולטיביים כמו סרטונים ערוכים או מסרים שקריים על מהות העסקה ותוצאותיה. "התעמולה ברשתות מנצלת אירועים כאלה כדי לחזק נרטיבים אנטי-ישראליים", מסבירה בוטרה. "אנחנו רואים סרטונים שמתארים את העסקה כהוכחה לניצחון חמאס, ובמקביל פוסטים שמציגים את ישראל כמפירה של זכויות אדם". לצד ביטויי שנאה ספונטניים מצד משתמשים, מומחי המרכז מזהים גם פעילות מאורגנת. "יש כאן שילוב של קמפיינים מתוכננים היטב שמובילים גורמים פרו-פלסטיניים, יחד עם משתמשים פרטיים שמפיצים תכנים בעקבות ההשפעה הרגשית של האירוע", אומרת בוטרה.
הפצת התכנים האנטי-ישראליים ברשתות החברתיות אינה מתרחשת בוואקום. "תכנים כאלו משפיעים על דעת הקהל הבינלאומית בצורה משמעותית", מזהירה בוטרה. "הם עלולים להוביל ללחץ דיפלומטי על ישראל ואף לעודד החלטות מדיניות, כגון קריאות לחרם או צעדים אחרים שמערערים את תדמית המדינה בזירה העולמית". מרכז הדיגיטל הלאומי בשדרות עובד מסביב לשעון כדי לעקוב אחר תופעות כאלו ולצמצם את השפעתן. "אנחנו משתמשים בכלים מתקדמים כדי לזהות תכנים אנטישמיים ברשתות ולנתח את מקורותיהם", מסבירה בוטרה. "בנוסף, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם פלטפורמות חברתיות גדולות כדי להסיר תכנים פוגעניים ולמנוע את הפצתם".
כעת היא קוראת לציבור הישראלי וליהדות התפוצות להצטרף למאבק: "חשוב שכל אחד מאיתנו ידווח על תכנים מסיתים, ישתף מידע אמין וידאג להציג את הנרטיב הישראלי בצורה מאוזנת. מאבק כזה דורש שיתוף פעולה של כולנו. אני מזמינה את הציבור כולו לקחת חלק במאבק ההסברה למען מדינת ישראל - הוא לא נח לרגע".
העלייה בביטויי שנאת ישראל ברשת מדגישה את הצורך הדחוף בטיפול מערכתי בתופעה. "האתגר הוא עצום, אבל עם הכלים הנכונים ושיתוף פעולה רחב, נוכל לצמצם את הנזקים ולשמור על דימוי חיובי של ישראל בזירה הבינלאומית. גל השנאה הדיגיטלי ששטף את הרשתות מאז עסקת החטופים מזכיר לנו עד כמה חשוב להישאר ערניים, להגיב במהירות ולהיאבק על האמת בזירה הגלובלית".