בריאות ותזונה
"עלולה לגרום לחנק": איך להימנע מאסון בשעת אכילת סופגנייה?
מספר מקרים שהסתיימו בטרגדיה הובילו למסקנות חדשות באשר למאכל שמאפיין את חג החנוכה. אז מה צריך לעשות?
- יצחק איתן
- פורסם ט"ו כסלו התשפ"ה

בשנים האחרונות דווח על מספר מקרים טרגיים של אנשים שנחנקו מסופגנייה, כולל אירועים שהסתיימו במוות. במד"א מזהירים שהמאכל התמים לכאורה עלול להוות סיכון, במיוחד לתינוקות, ילדים, קשישים ולאנשים עם בעיות בליעה. בהודעתם נכתב: ”בצק הסופגנייה עלול להיות מסוכן. מומלץ לחתוך אותה לחתיכות קטנות ולהשגיח בזמן האכילה".
ביום חמישי האחרון דווח על גבר בן 64 שנחנק מסופגנייה ופונה במצב קשה לבית החולים אסף הרופא. צוותי מד"א ביצעו בו פעולות החייאה וחילצו את הבצק מגרונו. הוא הובא במצב קשה ויציב, אך נותר מורדם ומונשם.
המקרה מצטרף למקרים נוספים שאירעו בשנים האחרונות, כולל מקרה מוות מצער של גבר כבן 67 מבני ברק, שנחנק מסופגנייה בשנה שעברה. על אף ניסיונות ההחייאה של צוותי מד"א, מותו נקבע במקום.
ד"ר נסרין אלעתאמין, מומחית ברפואת ילדים במכבי שירותי בריאות, הסבירה לאתר מאקו כי "כמו כל מאכל, אם לא לועסים את הסופגנייה היטב, היא עלולה לגרום לחנק, בעיקר בקרב ילדים וקשישים. מעבר לכך, יש לשים לב לאלרגיות ורגישויות לגלוטן או למרכיבים בריבה, שעלולים לגרום לתגובה אלרגית חמורה המצריכה טיפול רפואי מיידי".
במד"א ממליצים לחתוך את הסופגנייה לחתיכות קטנות ולהקפיד על השגחה בזמן האכילה. אם מתרחש חנק, יש לעודד את הנפגע להשתעל במידה והוא מסוגל, ובמקביל להזעיק עזרה רפואית. במקרה שהנפגע אינו יכול לדבר, להשתעל או לנשום, יש להתקשר למוקד החירום ולפעול לפי ההנחיות.