מעניין

סטטיסטיקה מפתיעה: אלו העובדים שממשיכים לעבוד גם כשהם חולים

נשים, מורים ועובדי ציבור הם רק חלק מאוכלוסיות שממשיכות לעבוד גם בזמני חולי. מה גורם לאנשים לבוא לעבודה כשהם חולים, ובאלו מקצועות רווחת התופעה במיוחד?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

האם גם אתם מגיעים לעבודה בעודכם חולים? מחקר חדש ומקיף, שנערך על ידי מרכז טאוב, חושף תמונה מדאיגה: רוב העובדים בישראל מגיעים לעבודה כשהם חולים. על פי המחקר, כ-61% מהעובדים דיווחו שהגיעו לעבודה למרות מחלה, שיעור הגבוה משמעותית מהממוצע במדינות אחרות. באיחוד האירופי לצורך הדוגמה, עומד שיעור הנוכחנות בעבודה בימי מחלה על 42%.

החוקר חיים בליך ערך את המחקר על בסיס נתוני הסקר החברתי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה והתמקד באוכלוסיית המועסקים בני 64-25 – כ-3,800 משיבים. 8% מהם דיווחו כי לא חלו כלל במהלך השנה. 31% דיווחו כי חלו, אך לא הגיעו לעבודה חולים, ו-61% כאמור דיווחו כי הגיעו לעבודה חולים לפחות פעם אחת במהלך השנה. הנתונים שנותחו התמקדו בעובדים שחלו במהלך השנה (בניכוי העובדים שלא חלו), ועובדים שעבדו מהבית לא נמנו בתופעת הנוכחנות.

המחקר מצא כי נשים (68%), עובדים במערכת החינוך (70%), עובדי מנהל ציבורי וביטחון (72%) וכן עצמאים (74%) נוטים יותר להגיע לעבודה חולים. הסיבות לכך מגוונות, אך קשורות לעיתים קרובות לתפקידים המסורתיים המיוחסים לכל קבוצה. נשים, למשל, נוטלות לעיתים קרובות על עצמן תפקידים סיעודיים במשפחה, מה שמקשה עליהן לקחת ימי מחלה. לעומתם, בענף שירותי התחבורה והדואר שיעור הנוכחנות נמוך מאוד ועומד על 57%.

בניתוח לפי קבוצות סוציולוגיות נמצא כי חרדים ודתיים נוטים יותר לנוכחנות, 76% ו-72% בהתאמה, לעומת חילונים, 65%, ומסורתיים, 64%-66%. בחברה הערבית שיעור הנוכחנות היה נמוך במיוחד –54% בקרב ערבים לא דתיים ו-55% בקרב ערבים דתיים. בקרב עובדים ללא תואר אקדמי נרשם שיעור נוכחנות של 66% לעומת 63% בקרב עובדים עם תואר אקדמי.

עוד נתונים מעניינים: מנהלים נוטים לנוכחנות יותר מעובדים מן השורה – 70% לעומת 64%. גם עובדים הנוטים לעשות שעות נוספות נוטים יותר לנוכחנות – 63% עבור עובדים במשרה מלאה של 49-35 שעות בשבוע לעומת 72% מהעובדים יותר מ-50 שעות בשבוע.

למה אנחנו ממשיכים לעבוד חולים?

הסיבות לכך מורכבות ומגוונות. החוקר בליך, שערך את המחקר, מצביע על מספר גורמים מרכזיים, כמו לחץ כלכלי - הפחד מאובדן הכנסה או פגיעה בביטחון התעסוקתי; לחץ חברתי - התפיסה הרווחת כי עבודה קשה היא סימן להצלחה, גורמת לרבים להרגיש מחויבים להגיע לעבודה; פחד מעומס עבודה: הקושי למצוא מחליף או החשש להעמיס על עמיתים לעבודה; וכן תרבות ארגונית: סביבת עבודה תחרותית ומתמקדת בתוצאות עלולה לעודד עובדים להגיע לעבודה גם כשהם חולים.

הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>

תגיות:מורהמחלה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה