בריאות ותזונה
משתמשים במפיצי ריח בבית? יכול להיות שאתם חשופים לזיהום מסוכן
מוצרי ריח לבית הם דבר נפוץ, אבל האם זה גם בריא? מחקרים מעלים תהיות לגבי איכות האוויר בבית שבו משתמשים בנרות ותרסיסים חשמליים. מה צריך לדעת?
- יצחק איתן
- פורסם ז' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
מוצרי ריח לבית כמו נרות ריחניים, תרסיסים חשמליים ומפיצי ניחוחות הפכו לחלק בלתי נפרד מהשגרה של רבים. אך האם האווירה הנעימה שהם יוצרים שווה את המחיר הבריאותי? מחקרים עדכניים מעוררים שאלות מטרידות לגבי ההשפעות של מוצרי בישום על איכות האוויר בבית ועל הבריאות שלנו.
למרות הפופולריות של מוצרי הריח, מחקרים גילו כי במקום לטהר את האוויר, הם משחררים לתוכו מזהמים מסוכנים. בין החומרים שנפלטים: פחמן חד-חמצני, תחמוצות חנקן וגופרית דו-חמצנית, לצד חלקיקים זעירים המגבירים את זיהום האוויר הפנימי עד פי 15 מהרמות המומלצות על ידי ארגון הבריאות העולמי.
השפעות השימוש במוצרים אלו עשויות לכלול השפעות בטווח הקצר כמו גירוי בעיניים, בגרון ובדרכי הנשימה, התעטשויות ושיעול. בטווח הארוך הם עלולות להביא לעלייה בסיכון למחלות לב, סרטן הריאות, דלקות כרוניות בדרכי הנשימה ואפילו פגיעה בזיכרון ובתפקוד הקוגניטיבי.
המחקר מגלה שקטורת עשויה לייצר פי 4 יותר מזהמים לעומת סיגריות במשקל דומה, ונרות ריחניים הם אחד הגורמים המרכזיים לזיהום אוויר ביתי בבתים ללא עישון. יתרה מכך, רק 10% מהמרכיבים במוצרים אלו מדווחים לציבור, כך שאפילו מוצרים "טבעיים" עלולים להכיל כימיקלים מזיקים.
אז איך אפשר להפחית את הנזק? אם אתם לא יכולים לוותר על האווירה הריחנית, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לצמצם את הנזק: העדיפו להשתמש במוצרי בישום בחללים גדולים ומאווררים; פתחו חלונות בזמן השימוש; הימנעו מלהדליק נרות או מפיצי ריח בחדרים קטנים וסגורים; כבו נרות מחוץ לבית כדי להפחית את פליטת העשן הפנימי.
מסקנה: השימוש במוצרי בישום לבית עשוי להיות נעים, אך הוא לא חף מסיכונים. אוורור טבעי הוא עדיין הפתרון הבריא ביותר לרענון האוויר. במקביל, דרושה מודעות רבה יותר מצד הציבור ומחקר נוסף כדי להבין לעומק את ההשפעות ארוכות הטווח של מוצרים אלו.
בפעם הבאה שאתם שוקלים להדליק נר ריחני או להפעיל תרסיס, אולי כדאי לשאול: האם זה באמת שווה את הבריאות שלכם?
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>