בריאות ותזונה
סיפרו לכם שטוב לשתות הרבה מים, אבל מה קורה למי ששותה יותר מדי?
צריכת 2-3 ליטר לאדם ליום זו ההמלצה הרווחת, אבל מה יקרה לכם אם תשתו יותר? סקירה שנערכה לאחרונה מצאה כי שתייה אמנם תורמת לירידה במשקל ומונעת אבנים בכליות, אבל יכולה להיות מסוכנת במקרים מסוימים
- יצחק איתן
- פורסם ד' כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
צריכת 2-3 ליטר מים ליום היא ההמלצה הרווחת, אך מה קורה כששותים מעבר לכך? סקירה שנערכה לאחרונה מגלה כי שתיית מים מספקת תורמת רבות לבריאות, אך שתייה מוגזמת עלולה להיות מסוכנת ואף קטלנית במקרים מסוימים.
שתיית מים היא אחד ההרגלים החשובים לשמירה על הבריאות. אמנם המלצות כמו "שתו שמונה כוסות ביום" או "2-3 ליטר ליום" מוכרות לכולנו, אך חשוב להבין את הגבולות והשפעות של שתיית יתר.
סקירה שפורסמה ב-JAMA Network Open מצאה קשר בין שתיית מים מספקת לירידה במשקל, מניעת אבנים בכליות ושיפור במצבים רפואיים כמו מיגרנות ודלקות בדרכי השתן. כמו כן, שתייה מספקת מסייעת בניהול סוכרת. עם זאת, שתייה מוגזמת עלולה להוביל למצב רפואי מסוכן המכונה היפונתרמיה - חוסר איזון ברמות המלחים בדם.
גוף האדם מורכב ברובו ממים: המוח והכליות מכילים בין 75%-80% מים, בעוד שעצמות כוללות רק כ-20%-25%. שתיית מים תומכת בתפקוד התקין של איברי הגוף, אך שתייה מופרזת עלולה לגרום לתופעות חמורות. היפונתרמיה, למשל, מתרחשת כאשר שתייה מרובה מדללת את ריכוז המלחים בדם. מצב זה מסוכן במיוחד אצל ספורטאים השותים מים מבלי להחזיר מלחים שאבדו בזיעה, תינוקות הניזונים מפורמולות מדוללות, ומבוגרים הנוטלים תרופות משתנות.
תסמינים להרעלת מים כוללים כאבי ראש, בחילות, עייפות, מתן שתן תכוף ושינויים במצב ההכרה. במקרים חמורים, המצב עלול להוביל לנזקים מוחיים ואף למוות.
למבוגרים מומלץ להקפיד על שתייה מספקת, שכן עם הגיל יורדת יכולת הגוף לווסת טמפרטורה, ומחסור במים עלול לגרום לעייפות וכאבי שרירים. עם זאת, שתייה עודפת מסוכנת באותה מידה. לכן, יש לשמור על איזון ולהתייעץ עם מומחים במקרה של ספק.