פרשת כי תצא
רבינו בחיי עם חידוש נפלא מפרשת כי תצא: שתפו משפחה וחברים
רבינו בחיי בביאור קצר שנוגע לחיי היומיום של כל אחד ואחת מאיתנו. והפעם: פרשת כי תצא
- אמיתי חניה
- ח' אלול התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
"שַׁלֵּחַ תְּשַׁלַּח אֶת הָאֵם וְאֶת הַבָּנִים תִּקַּח לָךְ לְמַעַן יִיטַב לָךְ וְהַאֲרַכְתָּ יָמִים" (דברים, כ"ב, ז').
רבינו בחיי מסביר, על פי המדרש, שמצוות שילוח הקן נחשבת למצווה קלה, שאין בה טרחה רבה או הוצאה כספית משמעותית. למרות פשטות המצווה, התורה מבטיחה שכר גדול מאוד – "למען ייטב לך והארכת ימים". על אף שהמצווה נראית קטנה, שכרה נחשב עצום.
"וע"ד המדרש שלח תשלח את האם, אין לך קלה בכל המצות משלוח הקן, ומה שכרה, למען ייטב לך והארכת ימים".
בהמשך מביא רבינו בחיי משל שמדמה את הקשר בין מצוות לשכרן. המלך אינו מגלה לעובדיו מה השכר שיקבלו עבור נטיעותיהם, ולבסוף נמצא כי מי שנטע רק עץ אחד קטן ופשוט מקבל שכר גדול. אזי, העובדים האחרים שתמהים, משערים ששכרם יהיה גדול יותר. המשל מדגיש את הרעיון שהמצוות, גם הפשוטות שבהן, מביאות לשכר משמעותי.
המשל מלמד על החשיבות של עשיית כל מצווה, אפילו הפשוטה ביותר, מתוך הבנה ששכרה עשוי להיות גדול בהרבה ממה שנדמה בתחילה. הדבר מעודד אותנו לראות בכל מצווה, קטנה כגדולה, הזדמנות לקרבה אל ה'.
"משל למה הדבר דומה, למלך שהכניס פועלים לשדהו לנטוע ולא גלה להן שכר נטיעתן, לערב כל מי שנטע אילן אחד נתן זהוב אחד, התחילו הכל תמהין, ומה זה שלא נטע אלא אילן אחד קל ופחות נותן לו זהוב אחד אנו שנטענו הרבה על אחת כמה וכמה".
שכרן של מצוות
רבינו בחיי מסביר שהמצווה של שילוח הקן, שאין בה שום הפסד כספי או טרחה מיוחדת, מעניקה שכר רב כל כך. על אחת כמה וכמה, מצוות אחרות שמצריכות מאמץ או הוצאה כספית.
אם מצווה קלה כמו שילוח הקן זוכה לשכר עצום, מצוות שיש בהן מאמץ פיזי או כספי גדול יביאו שכר כפול ומכופל.
רבינו בחיי ממשיך ומסביר מדוע לא פירשה התורה את שכרן של כל המצוות. הקב"ה רצה שהמצוות ייעשו מתוך תחושת מחויבות ואמונה, מתוך כוונה טהורה ולא מתוך שאיפה לקבלת שכר מסוים או אינטרס אישי.
עם זאת, המדרשים מגלים רמזים לכך ששכר המצוות הוא הרבה מעבר למה שהאדם מסוגל לשער. והידיעה ששכרן של המצוות עצום, גם אם אינו מפורש, דוחפת את האדם לקיים את כל המצוות באמונה שלמה.
כך שלוח הקן שאין בו חסרון כיס שכרו כך, שאר מצות שיש בהן חסרון כיס וטורח והצלת נפשות על אחת כמה וכמה, לכך לא פירש הקב"ה לישראל שכר המצות כדי שיהיו עושין אותן כלן.
רבינו בחיי מסיים בהשוואה בין המצוות לעצי פרי. כמו שישנם עצים הנותנים פירות חשובים יותר מאחרים, כך גם ישנן מצוות ששכרן גדול במיוחד. עם זאת, כל המצוות חשובות בעיני הקב"ה, ואין להמעיט בערכן של מצוות קטנות, כיוון שהמצוות אינן נמדדות במאמץ הפיזי או החומרי שהושקע בהן, אלא בערך הרוחני שלהן, ולפי הציות והכבוד שמפגין האדם כלפי רצון הבורא.
יש רמות שונות של שכר למצוות שונות, אך כל מצווה נושאת בחובה ברכה ושפע.
"שכן מצינו המצות שהן בדמיון אילנות שעושין פירות, יש אילן עושה פרי חשוב יותר מחברו וכן יש מצוה ששכרה גדול".
הרב שניר גואטה - כמה שווה מצווה אחת? צפו