חדשות בריאות
מחקר רפואי: המצרים הקדמוניים היו הראשונים לטפל במחלת הסרטן
מדענים מאוניברסיטה ספרדית פרסמו דו"ח במגזין הבריאות Frontiers in Medicine. הציגו ממצאים שלטענתם מוכיחים כי המצרים ביצעו ניתוחים בקרב חולים בסרטן
- שלומי דיאז
- פורסם כ"ב אייר התשפ"ד
מומיה מצרית במוזיאון ירושלים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
המצרים הקדמוניים היו הראשונים שמצאו דרך לטפל בחולי סרטן. כך חשף היום (חמישי) מגזין הבריאות Frontiers in Medicine, שהציג מחקר שנערך באוניברסיטת קומפוסטלה הספרדית.
על פי המחקר, המדענים ציינו כי הסתמכו על בדיקת שתי גולגולות ושרידי עצמות בהן נמצאו שרידי גידולים סרטניים. הבדיקה העלתה כי בוצעו בהן ניתוחים שנועדו לטפל באותם הגידולים.
הגולגולות ושרידי העצמות נמצאו בעיר גיזה במצרים, וזוהו כשייכות לגבר ואישה בגילאי 35 ו-50, שמתו לפני כארבעת אלפים שנה. סיבת המוות שלהם אינה ידועה, אך לדברי המדענים נמצאו עדויות שלקו בסרטן בראש, בעצמות ובלסת.
בדיקת מיקרוסקופ וביצוע סריקת סי טי, העלו כי בוצעו בהם ניתוחים ונעשה ניסיון להסיר את הגידולים. "אם אותה אישה למשל הייתה חיה היום, הסימן מראה בבירור שעברה טיפול רפואי להסרה. אז מדובר אם כך בטיפול הראשון המוכר בהיסטוריה", ציין אדגרד קמארוס, אשר עמד בראש קבוצת המחקר האוניברסיטאי.
קמארוס הוסיף כי האישה לקתה ככל הנראה בסרטן העצמות ועברה טיפולי הסרה באמצעות חפץ חד. כמו כן נמצאו ממצאים המעידים שעברה טיפול לעצירת אפשרות להתפשטות הגידול בגופה. "קשה לדעת אם השניים עברו טיפולים נוספים נגד סרטן בעודם בחיים, אבל זה מאפשר לנו היום לדעת שהמצרים ידעו למשל לבנות פרוטזות, ולטפל בפציעות טראומטיות ולבצע ניתוחים", סיכם המדען.