חדשות בארץ
טבעת זהב משובצת אבן חן מתקופת בית המקדש השני התגלתה בעיר דוד
בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים התגלתה טבעת זהב משובצת אבן חן בת 2,300 שנה
- נעמה גרין
- י"ט אייר התשפ"ד
עיר דוד (צילום אילוסטרציה: יונתן סינדל / פלאש 90)
טבעת זהב משובצת אבן חן מימות בית המקדש השני התגלתה לאחרונה בעיר דוד שבגן לאומי סובב חומות ירושלים.
הטבעת עשויה מזהב ומשובצת אבן חן אדומה, ככל הנראה גארנט. בשל היות הזהב מתכת אצילה, נשתמרה הטבעת במצב מצוין. למרות שהטבעת לא היתה בשימוש במהלך 2,300 השנים האחרונות, לא הצטברו עליה שיירי חלודה או פגעי זמן אחרים.
מדובר בממצא מרגש שהתגלה באקראי על ידי תחיה גנגטה, אחת החופרות בעיר דוד, בזמן שסיננה עפר ארכיאולוגי שיצא מתוך החפירה. היא שחזרה את הגילוי: "סיננתי את העפר במסננת ופתאום ראיתי משהו נוצץ. מיד צעקתי: 'מצאתי טבעת, מצאתי טבעת!' בתוך כמה שניות כולם התקהלו מסביבי וההתלהבות הייתה גדולה. זה ממצא מרגש שלא מוצאים בכל יום. תמיד רציתי למצוא תכשיט מזהב, ואני שמחה שהחלום שלי התגשם".
ד"ר יפתח שלו וריקי זלוט הר-טוב, ממנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, הוסיפו: "הטבעת קטנה מאוד, והיא מתאימה לזרת של אישה או לאצבע של ילדה או ילד. לפי ד"ר מריון זינדל, הטבעת נוצרה בטכניקת ריקוע של עלי זהב דקים וחתוכים מראש, על גבי בסיס טבעת מתכתית. צורתה אופיינית לאופנה שרווחה בתקופה הפרסית וההלניסטית הקדומה, מסוף המאה ה-4 תחילת המאה ה-3 לפנה"ס והלאה. אז, אנשים החלו להעדיף שיבוצי זהב על פני זהב מעוטר".
פרופ' יובל גדות מאוניברסיטת תל אביב ואפרת בוצר, גם הם ממנהלי החפירה, הסבבירו כי הממצאים מייצרים תמונה חדשה על אודות האופי והמעמד של תושבי ירושלים. "המבנים השונים מתחברים לכדי שכונת מגורים ומעידים על תנופת בנייה פרטית וציבורית, ועל התרחבות העיר מערבה. אופי המבנים, וכמובן - תכשיטי הזהב וממצאים נוספים, מלמדים על מצבה הכלכלי הטוב של העיר ומעמד האליטות בה. נראה גם שתושבי העיר היו פתוחים לעולם ההשפעות הסגנוניות ההלניסטיות והאופנה שרווחה באזורים רבים במזרח הים התיכון", אמרו מנהלי החפירה.
מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, אמר: "החפירות בירושלים הקדומה חושפות אותנו למידע שערכו לא יסולא בפז על העבר שלנו".
הטבעת תוצג בשבוע הבא, בכנס "תעלומות ירושלמיות", שיזמה רשות העתיקות לרגל יום ירושלים.
כיצד נבנה את בית המקדש? הרב יגאל כהן מסביר: