חדשות בארץ
תוכנית "היום שאחרי": הרצועה תפורז, גוף פלסטיני ישלוט אזרחית
ראש הממשלה בנימין נתניהו הציג לשרי הקבינט המדיני ביטחוני את הצעתו ל"יום שאחרי" חמאס. ישראל תשמור על חופש פעולה המבצעי - ביטחוני, מדינות ערב וגופים בינלאומיים יחליפו את אונר"א
- שלומי דיאז
- י"ד אדר א' התשפ"ד
נתניהו (צילום: Yonatan Sindel/Flash90
לשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו אישרה היום (שישי) כי הוצג לשרי הקבינט המדיני ביטחוני מסמך העקרונות של ראש הממשלה, "המשקף הסכמה ציבורית רחבה של מטרות המלחמה ושל החלופה האזרחית לשלטון החמאס ברצועת עזה".
עקרונות התוכנית: בטווח הזמן המיידי צה"ל ימשיך במלחמה עד להשגת מטרותיה: השמדת היכולות הצבאיות והתשתיות השלטוניות של חמאס והג'יאהד האיסלאמי, השבת החטופים ומניעת איום מרצועת עזה לאורך זמן.
בתקופת הביניים: ישראל תשמור על חופש פעולה מבצעי בכל רצועת עזה, ללא הגבלת זמן, לצורך מניעת התחדשות הטרור וסיכול איומים מעזה. מרחב האבטחה שמוקם ברצועת עזה, בשטח הגובל עם ישראל, יתקיים כל עוד קיים בו צורך ביטחוני. ישראל תקיים "סוגר דרומי" בגבול עזה-מצרים לצורך מניעת התעצמות מחדש של גורמי טרור ברצועת עזה. "הסוגר הדרומי" יפעל, ככל הניתן, בשיתוף פעולה עם מצרים ובסיוע ארה"ב, ויתבסס על אמצעים למניעת הברחות ממצרים הן בתת-קרקע והן מעל הקרקע, לרבות במעבר רפיח.
ישראל תשלוט ביטחונית בכל השטח מערבית לירדן, לרבות במעטפת של עזה, למניעת התעצמות גורמי טרור ביו"ש וברצועת עזה ולסיכול איומים כלפי ישראל. יתקיים פירוז מוחלט ברצועת עזה מכל יכולת צבאית, מעבר לנדרש לצרכי שמירת סדר ציבורי. האחריות למימוש יעד זה ולפיקוח על קיומו בעתיד הנראה לעין מסורה לישראל.
במישור האזרחי - ככל הניתן, הניהול האזרחי והאחריות לסדר הציבורי ברצועת עזה יתבססו על גורמים מקומיים בעלי ניסיון ניהולי. גורמים מקומיים אלה לא יהיו מזוהים עם מדינות או גופים שתומכים בטרור ולא יקבלו מהם שכר.
תקודם תוכנית לדה-רדיקליזציה מקפת בכל מוסדות הדת, החינוך והרווחה ברצועת עזה, זאת ככל האפשר במעורבות ובסיוע מדינות ערביות שיש להן ניסיון בקידום דה-רדיקליזציה בשטחן.
ישראל תפעל לסגירת אונר"א שפעיליה היו מעורבים בטבח ביישובי העוטף ושבבתי הספר שלה חינכו לטרור ולהשמדת ישראל. ישראל תפעל להפסקת פעילות אונר"א ברצועה ולהחלפתה בסוכנויות סעד בינלאומיות אחראיות. שיקום הרצועה יתאפשר רק לאחר השלמת הפירוז ותחילת תהליך הדה-רדיקליזציה. תוכניות השיקום תבוצע במימון ובהובלת מדינות המקובלות על ישראל.
בטווח הארוך: ישראל דוחה על הסף תכתיבים בינלאומיים בעניין הסדר קבע עם הפלסטינים. הסדר כזה יושג אך ורק במשא ומתן ישיר בין הצדדים, ללא תנאים מוקדמים. ישראל תוסיף להתנגד להכרה חד-צדדית במדינה פלסטינית. הכרה כזו בעקבות הטבח, נכתב במסמך, "תעניק פרס עצום לטרור שלא היה כדוגמתו ותמנע כל הסדר עתידי לשלום".