היסטוריה

אתם חייבים לנסות: מסלול חדש בהרי ירושלים

בקק"ל חושפים בימים אלו פתיחת תוואי חדש של שביל בהרי ירושלים. מדובר בשביל החושף את שרידיה של דרך רומית עתיקה ונושא מאחוריו סיפור מרתק במיוחד

(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק"ל)(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק"ל)
אא

ט"ו בשבט הגיע, ואיתו ההזדמנות להכיר מקומות חדשים בארץ ישראל. בימים אלו מודיעה קק"ל על פתיחת תוואי חדש של "שביל הקיסר" בהרי ירושלים, בשיתוף צוות סימון שבילים של החברה להגנת הטבע, זאת מכיוון שהתוואי הקודם, שחיבר את חורבת חנות עם חניון בית הבד, חצה את כביש 375 שהפך למסוכן עבור המטיילים ולכן נסגר.

על מנת לתת חלופה מרשימה למטיילים לשביל הפופולרי שנסגר, יזמו קק"ל והוועדה לשבילי ישראל את תכנונו וסימונו של שביל חדש בצד הדרומי של הכביש, על השלוחה של הר יערן, ללא צורך בחציית הכביש. השביל עובר בנופי יער וחורש, עם גוונים רבים של ירוק ופריחות צבעוניות עונתיות, וחושף את שרידיה של דרך רומית עתיקה הכוללת מדרגות סלע קדומות. התוואי החדש מציע למטיילים כמה אפשרויות טיול:

שביל חדש וקווי המסומן בשחור, שאורכו כ-2 ק"מ, יורד מאזור "בית היערן" (שרידיו של מבנה על כיפה גבוהה שנבנה בתקופה הבריטית ושימש את עובדי היער באזור) אל חניון בית הבד. השביל עובר ביער אורנים נטוע, מעורב בשרידי חורש טבעי, על משטחי סלע טבעיים. המטיילים בשביל ייהנו מתצפיות יפות אל אזור בית שמש והשפלה במערב ואל השלוחות של הרי יהודה מצפון. הכניסה לתחילת השביל השחור היא בדרך סלולה המסומנת בירוק, שיוצאת מכביש 375, מול הכניסה לחורבת חנות, לכיוון דרום אל הר יערן.

(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)

שביל מסומן אדום הוא למעשה קטע שנשאר מהשביל הוותיק המוביל מחניון בית הבד (לצד החניון שרידי בית בד קדום שמנגנון הסחיטה שלו בצורת בורג עשוי מעץ, ששוחזר על ידי קק"ל), אל המדרגות הקדומות ובחזרה באותה דרך, באורך של כ-750 מטרים לכל כיוון. החניון משמש כנקודת יציאה וסיום לטיול. הקטע האחרון אל המדרגות שינה את צבעו לכחול.

בנוסף, חיבור חדש של השביל האדום אל השביל השחור, מאפשר למטיילים שביל מעגלי - לצאת מחניון בית הבד אל המדרגות הקדומות ובחזרה אל בית הבד על גב השלוחה עם השביל השחור או בכיוון ההפוך. מומלץ להתחיל עם השביל האדום ולחזור עם השביל השחור כך שההליכה במורד השביל תהיה עם הפנים והמבט לנוף. אורכו של הסיבוב המעגלי כ-2 ק"מ. המסלול מיועד למיטיבי לכת.

(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)

למי ששאל את עצמו מדוע נקרא השביל בשם "שביל הקיסר", מספר איציק בן דב, רכז סימון שבילים של החברה להגנת הטבע בוועדה לשבילי ישראל, כי שביל הקיסר עובר לצד הדרך הרומית שעלתה מבית גוברין לירושלים. "ליד הדרך נמצאה בעבר אבן מיל שנשאה את שמו של הקיסר אדריאנוס ומכאן נגזר שם השביל. ייתכן אף שהקיסר, כאשר ביקר בארץ בשנת 130 לספירה, עלה בדרך הזו לירושלים".

גידי בשן, מנהל אזור הרי יהודה בקרן קיימת לישראל, מוסיף: ״שביל הקיסר במתכונת הקודמת שלו היה בין שבילי הטיול הכי מבוקשים בקק״ל, שמחים שמצאנו פתרון לתוואי החדש שאינו מסכן את המטיילים ויחד עם זאת שומר על יופיו וייחודיותו".

(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)(צילום: עדי טנא, ארכיון הצילומים של קק''ל)

תגיות:ט"ו בשבטשביל הקיסר

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה