חדשות כלכלה
עצוב: עשרות מקרובי משפחה של חטופים אינם יכולים לקבל סיוע מהביטוח הלאומי
הביטוח הלאומי הקצה בשלב ראשון כשלושה מיליוני שקלים מהתקציב לטובת משפחות החטופים. אבל ל-25 מהחטופים אין בן/בת זוג, הורים או ילדים קטינים לשלם להם. בשל אי שינוי בחוק, אחים לא רשאים לקבל מענק
- שלומי דיאז
- י"ד חשון התשפ"ד
הביטוח הלאומי (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
על פי החלטת רשות המיסים והאוצר, הביטוח הלאומי הקצה תקציב ראשוני של כשלושה מיליוני שקלים, כדי לתת מענקי סיוע ראשוניים למשפחות החטופים. אלא שהיום (ראשון) נודע כי חלק מקרובי המשפחה של החטופים לא יכולים לקבל סיוע, בשל אי שינוי בחוק פיצוי קרובי משפחה. במקרים אחרים לא נותרו בחיים קרובי משפחה מדרגה ראשונה של החטופים, שכן הם נרצחו בטבח בשביעי באוקטובר.
בביטוח הלאומי ציינו כי מתוך 166 חטופים ששמם כבר הועבר, שולם עבור 141 מהם. בגין ה-25 הנותרים לא שולם דבר, שכן אין לאותם חטופים בן או בת זוג, הורים, או ילדים קטינים שניתן לשלם להם. ברשימה זו כלולים למשל חטופים קטינים שנמצאים בעזה, אבל הוריהם נרצחו בטבח הנורא.
חשוב לציין, שישנם בגירים, מעל גיל 21, ואחים של חטופים, שהביטוח הלאומי מקדם עבורם שינוי מתווה לטובת מתן סיוע, כי כרגע הם לא נחשבים זכאים. בביטוח הלאומי הסבירו כי מדובר בשינוי חקיקה, כיוון שלא היה מצב שכזה מעולם במדינת ישראל. הדיון בהקשר זה יהיה בכנסת ביום שלישי הקרוב.
שונה הוא המצב עם משפחות הנרצחים. מתוך 696 משפחותיהם של חללי המלחמה, הביטוח הלאומי יצר קשר אישי עם 629 (90%) מתוכם. יש לציין, כי בכל יום הרשימות המועברות לביטוח הלאומי מתעדכנות, מאחר והיו כאלה שהיו נעדרים והוכרזו כחללים או חטופים במהלך הזמן.
מתוך 4,839 אזרחים שנפצעו עד כה מהמלחמה, הביטוח הלאומי יצר קשר עם 4,763 מהם, שמהווים 98 אחוזים מכלל הפצועים. עד כה, הגיעו שמותיהם של 207 חטופים ונעדרים – 166 חטופים, 41 נעדרים, שמתוכם נוצר קשר אישי עם 196 משפחות כאשר לכל אחד מהם ניתנו פרטי התקשרות של עובדת הביטוח הלאומי לטובת מענה לצרכיהם.
מעבר ל-207 החטופים והנעדרים, לביטוח הלאומי הגיע מידע על 48 עובדים זרים שמוגדרים כחטופים ונעדרים. בשיתוף עם משרד החוץ נעשים מאמצים להגיע אל המשפחות ולסייע בהבאתם ובסיוע כלכלי כנפגעי איבה.
המקדמות עבור החטופים הן בסך של 10,000 שקלים לכל בן משפחה קרוב. כלומר: משפחה של חטוף נשוי ובן לזוג הורים – בת הזוג וההורים יקבלו סיוע עבורו. לאחר המענק הראשוני יש כוונה לאשר זכאות לקצבה חודשית בסכום שבין 7,000 ל-11 אלף שקלים, על פי הרכב משפחתי.
כן יינתנו מענקים עבור צרכים מיוחדים כגון: צרכי ניידות (השכרת רכב, החזר הוצאות נסיעה, מוניות ועוד), ומימון פתרונות דיור (שכר דירה, בתי מלון בהתאם למצב ועוד); סיוע בטיפולים רפואיים - לרבות טיפולים שאינם נמצאים בסל התרופות (מימון תרופות, התייעצות רפואית, מכשירי עזר רפואיים); סיוע נפשי הכולל מימון טיפולים פסיכולוגיים, רפואה אלטרנטיבית, קבוצות תמיכה; מימון צרכים ייחודיים, כגון מימון שמרטף/ית, סיוע במשק הבית, סיוע במימון הוצאות הנובעות מהמצב שנכפה על המשפחות.