בריאות ותזונה

סוכרתיים? הסכנה הכפולה שחשוב להישמר מפניה בקיץ הלוהט

חוף הים, בילוי בבריכה או טיול בטבע - החום הכבד יכול להשפיע לרעה על רמות הסוכר בגופכם. אז מה עושים? מקפידים על שתייה מרובה, מקיימים פעילות גופנית לא בעומסי החום, ושומרים על תכנית אישית לשמירה על רמות הסוכר

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

קיץ, טיולים וחום כבד, כולנו מרגישים את הקושי שבשילוב הזה. אך מול אנשים סוכרתיים ניצבות סכנות רבות יותר כאשר הם מטיילים בשמש, וחשוב לשים לב ולהישמר. הנה כמה דברים שחשוב להתגונן מפניהם.

 

התייבשות

התייבשות היא גורם מסוכן ביותר עבור סוכרתיים באופן כללי, ובפרט בעונת הקיץ. אנשים עם סוכרת נוטים לאבד יותר נוזלים ולהגיע מהר יותר למצב של התייבשות. בשנים האחרונות במיוחד, אנו עדים לגלי חום קיצוניים, ונוטים שלא לשים לב לכמות הנוזלים שאבדו בגוף כאשר אנחנו לא שותים מספיק ולא שומרים על מאזן נוזלים, וכך רמות הסוכר עולות. בנוסף, כשהטמפרטורות גבוהות - אנו מזיעים כדי לקרר את הגוף, וכך מאבדים יותר נוזלים.

עלייה של רמות הסוכר גוררת השתנה מרובה, שמביאה לאיבוד נוזלים נוספים, ובכך מפחיתה את יעילות האינסולין. חשוב להקפיד על שתייה מרובה, גם אם לא צמאים. חייבים לזכור שכ-70% מהגוף שלנו הוא מים.

לאור התפרצות הגל הרביעי של נגיף הקורונה, והעובדה כי עליית חום הגוף מובילה לאיבוד נוזלים, הרי שהקורונה מהווה סכנה כפולה לחולי הסוכרת. חולה סוכרת אשר נדבק בקורונה עלול להגיע מהר מאוד להתייבשות ולצורך בעירוי נוזלים לתוך הוריד.  

 

סטרס

מצבי לחץ מהווים הסיבה העיקרית הגורם לגוף לשחרר קורטיזול – הורמון אשר מסייע לגופנו להתמודד עם מצבים מורכבים. כאשר קורטיזול מופרש למחזור הדם, קצב הלב והנשימה מאיצים ומאגרי גלוקוז וחלבון מוזרמים מהכבד לדם כדי להפוך לאנרגיה זמינה ומיידית לשרירים. זה אומר בעצם שהגוף משחרר סוכר לדם, כדי שהאנרגיה תוכל להיות זמינה. בנוסף, הקורטיזול מקשה על הלבלב להפריש אינסולין, דבר שעלול להחמיר את המצב.

חודשי הקיץ החמים הופכים אותנו ליותר עצבניים, תשושים ולחוצים. הוסיפו לכך את הגל הרביעי של הקורונה, שגם כך שם את הסוכרתיים בקבוצת סיכון ומעלה את חוסר הוודאות, וקיבלתם עלייה נוספת בסטרס, וכפועל יוצא מכך, עלייה נוספת בסוכר הדם.

אז מה עליכם לעשות כדי לשחרר את הלחץ? הקפידו על תרגילי נשימה, אמצו גישה אופטימית. בצעו פעילות גופנית.

 

פעילות גופנית – לא בשיא החום

פעילות גופנית היא אחת הדרכים היעילות ביותר כדי למנוע סוכרת וכדי לשפר את מצבם הבריאותי של הסוכרתיים. פעילות גופנית משפיעה על חילוף החומרים בגוף בכלל ועל רמות הסוכר בפרט. ביצוע פעילות גופנית מוביל לעלייה אקוטית ברגישות לאינסולין בשריר, בכבד ובתאי השומן. אפילו אימון בודד יכול להוביל לעלייה ברגישות לאינסולין למשך 16 שעות לאחר מכן.

ההשפעות הכרוניות של הפעילות הגופנית קשורות אפוא בעלייה ברקמת השריר הפעילה. ככל שיש יותר רקמת שריר פעילה, כך עולה צריכת הגלוקוז על ידי השריר, ובתוך כך מתאפשר איזון יעיל יותר של רמת הגלוקוז בדם.

אז ממה להיזהר? אימון גופני בחום הלוהט מאיץ את ההתייבשות ואת איבוד הנוזלים בגוף. חשוב להקפיד על קיום פעילות גופנית בשעות הערב בהן עומס החום כבר לא כבד. הוכח שביצוע פעילות גופנית בערב, מסתנכרת היטב עם תפקוד השעון הביולוגי, מצב המיטיב גם עם הסוכרת וגם עם כל חילוף החומרים.

 

הרחיקו את הציוד הרפואי מהשמש

חשיפה של האינסולין לחום עלולה לפגוע ביעילותו. אין להשאיר את האינסולין במקום עם חשיפה לשמש או בתוך הרכב. שמרו על האינסולין שלכם במקום מוצל. החום הקיצוני עלול להזיק לתרופות וגם לטשטש את הקריאה במכשירים לניטור רמות הסוכר. אל תשאירו את הציוד הרפואי שלכם בחום הלוהט. אם אתם מבלים במשך זמן מה בחוץ, דאגו מבעוד מועד למקום מוצל וקריר בו תוכלו לשמור עליו.

 

פירות ומאכלי קיץ

פירות הקיץ טעימים להפליא אך גם מתוקים מאוד ועשירים בסוכרים פשוטים. יחד עם זאת, ישנה חשיבות באכילת פירות כמקור לסיבים תזונתיים, ולכן לסוכרתיים כדאי לבדוק את השפעת הפירות על רמות הסוכר שלהם. ניתן להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות על מנת להבין זאת. מובן שמיצים טבעיים לא נחשבים בקטגוריה הזו שכן אין בהם הסיבים ומוצקי הפרי. הם נשארים משקה עשיר בסוכר. בנוסף, מיץ פירות מכיל הרבה יותר פירות שלא בצורה הגולמית, דבר שעלול להגדיל מאוד את כמות הסוכר מהפרי הסחוט.

אז כמה פירות כדאי לאכול ביום? מומלץ לחתוך את הפרי לריבועים ולהכניסם לכוס בגודל בינוני. הכמות המומלצת לנשים היא 1.5 עד 2 כוסות, ולגברים 2 עד 2.5 כוסות פירות בכל יום עד גיל 60, ואז הכמות המומלצת יורדת ל-2 כוסות. מומלץ להיעזר בצוות רפואי אודות הדברים שמותר לאכול, ואף להיעזר במד סוכר רציף ללא דקירות.

בקרב סוכרתיים, חשוב לשים לב לצריכת הפחמימות ומה משפיע ישירות על רמות הסוכר בדם. תזונה טובה ועשירה בפירות היא כלי חשוב לטיפול בסוכרת, אך מצריכה התאמת תכנית אישית לאיזון ולשליטה על רמות הסוכר בדם.

פרופסור חוליו וינשטיין הוא מנהל יחידת הסוכרת במרכז רפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכר

תגיות:פרופ' חוליו ויינשטייןסוכרתיים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה