בריאות ותזונה

השפעות מחלת ההשמנה על כל הגוף שלנו – המחלה החדשה של המאה העשרים ואחת

ההשמנה איננה סתם מצב חולף. זוהי מחלה כרונית, והעולם המערבי כולו מתמודד איתה. מהם הנזקים שלה, ואיך מתמודדים איתה?

  • י"ג תמוז התשפ"א
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

לאחרונה, המומחים, הרופאים ואנחנו מגיעים להבנה כי ההשמנה היא בעצם מחלה כרונית עמה מתמודד כל העולם המערבי. נראה שמדובר במחלה המתפשטת במהירות שיא, מובילה לסיבוכים קשים ומשפיעה על כל איבר ואיבר בגופנו. לאחר אינספור מחקרים מתקדמים אנו מבינים: זוהי לא רק בעיה של אסתטיקה ודימוי גוף, אלא מחלה של ממש ויש לטפל בה כמו שמטפלים בשאר המחלות. הבאנו לכם כל מה שחשוב לדעת על השפעת מחלת ההשמנה על הגוף שלנו – ומה ניתן לעשות מולה.

 

איך השמנת יתר משפיעה על איברי הגוף שלנו?

ארגון הבריאות העולמי כבר הכריז מבעוד מועד, כי ההשמנה היא מחלה ולא כשל התנהגותי. ולכן יש לטפל בה כבכל מחלה אחרת. מחלת ההשמנה היא בעלת השלכות משמעותיות על כל איברי הגוף שלנו, החל מהלב כמובן, דרך הדם, ועד לאיברים הפנימיים שעלולים לספוג נזקים בלתי הפיכים. אלפי איש מתים בכל שנה מהמחלה הזו שכבר נקראת "המחלה של המאה העשרים ואחת", ורובם ממחלות ונזקים נלווים שנגרמים בעקבות ההשמנה: מחלות לב, אי ספיקת לב, סוכרת, שבץ ועוד.

ההשפעות על כל איברי הגוף מרחיקות לכת, ומכניסות את הגוף שלנו לסכנה – פשוטו כמשמעו. לדוגמא, עודפים של פחמימות וסוכרים שלא נוצלו ליצירת אנרגיה מייצרים בדם רמות גבוהות של טריגליצרידים וכולסטרול - מעבר לרמה הרצויה, וכך נוצר עודף שומנים בדם. בעיה זו היא אחת המצבים הרפואיים השכיחים הנלווים להשמנה, והיא משפיעה לרעה על הגוף שלנו.

עודף שומן אף עלול להצטבר בתאי הכבד ולהוביל למחלת כבד שומני העלולה להחמיר לתהליך דלקתי המוביל לשחמת הכבד ולצורך בהשתלה. עלינו לזכור שלא מדובר במקרי קיצון, אלא בסיבוכים אפשריים ומצויים בעקבות השמנת יתר.

השמנת יתר מהווה מעמסה כבדה גם על המפרקים, בעיקר על חגורת האגן, ירכיים וברכיים, מה שמעודד שחיקת סחוס, פגיעה בעצם, בשריר וברצועות המחברות בין השרירים לעצם, ומוביל למחלה כרונית הנקראת אוסטאוארטריטיס. בנוסף, רקמת השומן הינה רקמה ביולוגית פעילה אשר מפרישה הורמונים וגורמים מעודדי דלקת.

 

שומן הסמוי מן העין

השומן מצטבר גם סביב כל האיברים הפנימיים של גופנו, והוא השומן המסוכן ביותר, אף על פי שהוא סמוי מין העין. סביב שריר הלב ישנה רקמת שומן דקה המסייעת ללב לפעול בתקינות. ככל שרקמת השומן סביב הלב גדלה - הלב מתקשה להתכווץ בצורה יעילה, ונוצרת אי ספיקת לב. בנוסף להפרעה בתפקוד התקין של האיברים הפנימיים בעקבות הצטברויות שומן, רקמת השומן מפרישה חומרים מעודדי דלקת, אשר מזרזים היווצרות של טרשת עורקים בכל הגוף וגם בלב, דבר העלול להוביל בסופו של דבר להתקף לב.

כמו בלב, כך גם בריאות. הצטברות של רקמת שומן מעמיסה על קיבולת הריאה הנורמטיבית, ועלולה להוביל למצבים של קוצר נשימה. מסיבה זו אנשים בעלי משקל עודף מתקשים לנשום באופן מהיר לאחר פעילות גופנית. גם תופעת "דום נשימתי בשינה" מתהווה בעקבות הצטברות יתר של שומן באזור הצוואר, אשר מיצר את דרכי הנשימה במיוחד בשעות הלילה וגורם לקושי רב בנשימה לעיתים עד הפסקת נשימה! דום נשימתי זה מהווה גורם סיכון משמעותי לעלייה בלחץ הדם, למחלות לב וכלי דם.

 

נזקים ארוכי טווח וסוכרת

השמנת יתר פוגעת בהפרשת האינסולין מהלבלב בדרכים רבות, ביניהם שקיעת שומן בלבלב אשר פוגעת בתאי הבטא - התאים שמפרישים אינסולין - ומונעת את הפרשתו בתגובה לעליית גלוקוז, תהליכי דלקת שנוצרים בלבלב וכן עלייה של התנגודת לאינסולין ברקמות השונות (בעיקר כבד, שריר ורקמת השומן). כל התהליכים הללו יחד מובילים להתפתחות סוכרת מסוג 2.

בנוסף, אחד הגורמים המשמעותיים להיווצרות אבני מרה, היא השמנת יתר ועודף משקל. אנשים הסובלים מעודף משקל סובלים יותר ממחלות כיס המרה, ביניהן אבני מרה ודלקת בכיס המרה.

מחלת ההשמנה גורמת לעלייה בקצב סינון הדם בכליות ואף מובילה לעלייה בסיכון לאי ספיקת כליות.
מלבד כל אלו, גם סוגי סרטן רבים יכולים להגיע כסיבוכים נוספים ממחלת ההשמנה.

 

הטיפולים במחלת ההשמנה

לאחר שראינו עד כמה מחלת ההשמנה משפיעה על כל איבר ואיבר בגופנו ועלולה לגרום לתחלואות ונזקים משמעותיים ומתמשכים ולפגיעה ארוכת טווח, אנו מבינים שיש צורך במערכת תמיכה מולטי דיסציפלינארית, אשר לרופא תפקיד מרכזי בה.

ההצעה המיטבית להתמודדות עם מחלת ההשמנה היא לגשת לטיפול במרפאה ייעודית. היות שמדובר במחלה כרונית מורכבת, הטיפול בה דורש מערך טיפולי מקיף, המכיל גישה רב תחומית בשביל להגיע להישגים משמעותיים לאורך זמן. לכן המטופל יזדקק לעבודת צוות המשלבת טיפול רפואי, ייעוץ תזונתי, פסיכולוג או מאמן מנטלי, מאמן כושר, רפואה משלימה ועוד. במיוחד כאשר מטפלים במספר תרופות ביחד, יש צורך ברופא מלווה, במאזן ובכל הגורמים הנוספים שילוו את המטופל במרחב החדש ומלא השינויים בחייו.

מדובר בתהליך שינוי תפיסתי עמוק ומשמעותי, שקורה במגוון היבטים בחייו של המטופל, ועל כן ליווי מקצועי לאורך הדרך, ובמיוחד בתחילתה, מעלה בצורה משמעותית את הסיכויים של התהליך להצליח, להתייצב ולאמץ את הגישה החדשה לחיים על כל פניה.

פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת במרכז רפואי וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת

תגיות:בריאותמחלותהשמנה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה