הום סטיילינג
4 סוגים של תאורה לבית: איזה מהם כדאי לכם לבחור?
תאורה ישירה, עקיפה, מפוזרת או תאורת הדגשה - מה מתאים למה, וכמה סוגי תאורה אפשר להכניס בחדר אחד?
- תמי רוטנברג
- כ"א אייר התשפ"א
(צילום: shutterstock)
תאורה היא מזמן לא רק בשביל להאיר. תאורה היא בדיוק ההבדל בין עיצוב רגיל, מושקע ככל שיהיה, לעיצוב ומרשים ו"וואו".
תחשבו לרגע על אולם אירועים בקומה מינוס 1, מפואר ומואר עד ששוכחים שלמקום אין חלונות בכלל. ועכשיו תחשבו על מרתף חקירות, עם נורה בודדת מתנדנדת מהתקרה... מבינים את ההבדל? זה הכוח של התאורה.
תוכנית תאורה מפורטת היא חלק חשוב מאד בהרכב החלל, ומחייבת תשומת לב מיוחדת. עם זאת, חשוב לזכור שלתאורה חלק מהותי מהפונקציונליות של החדרים בבית. כלומר, היא ממלאת גם תפקיד מעשי ושימושי ביותר בחיי היומיום.
בית נעים, מודרני, נוח ועשיר למראה חייב להיות מושתת על תוכנית כזו, הכוללת בחירה נכונה של סוגי תאורה, מיקום, מפרט מדויק, ואפקטים.
על מנת לבחור את התאורה המתאימה לכל חלל, דבר ראשון צריך להכיר את סוגי התאורה הקיימים.
את פרויקט התאורה יש לבצע תמיד בתחילת עבודות הבנייה או השיפוץ, מכיוון שלרוב זה דורש סיתות בקירות ובתקרות, ולא תרצו להתמודד עם הבלגן הזה אחרי שהכל מוכן.
לכן, ככל שנקדים את התכנון הזה, כן ייטב. עם זאת, אם לצערנו שלב זה הוחמץ במהלך העבודה, דעו כי עדיין ניתן לבצע שיפורים בתאורה, על ידי אביזרים ואלמנטים אחרים הניתנים להתקנה בקלות בחדר, כמו מנורות ופסי לד. נסביר בהמשך בפירוט את כל אלה, ונציג בפניכם פתרונות תאורה ורעיונות לכל סביבה.
4 סוגי תאורה, וכיצד לבחור?
בחלוקה גסה ישנם 4 סוגי תאורה שתוכלו לאמץ בביתכם. עם זאת, חשוב לציין כי אין צורך להשתמש בכל האפשרויות בחלל אחד, זה גם יכול לקלקל.
לכן, הצעד הראשון הוא הגדרת צרכי התאורה של כל חדר, בכפוף להערכת השימוש המתוכנן באותו חלל, שכן לכל משפחה יש צרכים אחרים.
דוגמא טובה היא הסלון. זהו חלל עם שימושים רבים בבית, מקום בו דיירי הבית נפגשים לאינספור פעילויות, החל בקבלת פנים למבקרים, קריאה, אכילה ואפילו עבודה ולימוד. לכל אחת מהפעילויות הללו יכולה להתאים תאורה שונה.
שיטות התאורה בהן תוכלו להשתמש בביתכם:
תאורה ישירה - כשמה כן היא, מאירה ישירות על מקום או אובייקט ספציפיים. במקרה זה עדיף אור לבן, כיוון שעוצמת האור שלו גבוהה ומרוכזת.
ניתן להשתמש בתאורה ישירה בכל סביבה בה נדרשת תאורה ממוקדת, במיוחד לביצוע משימות.
גופי תאורה (תקרה או שולחן), מנורות ונברשות הם האמצעי הנפוץ ביותר להשגת תאורה מסוג זה.
במטבח, למשל, ניתן להשתמש בה על השיש. בחדר האוכל, התאורה הישירה מושלמת לשולחן האוכל, ומביאה אור מיוחד לזמן הארוחות.
בחדרים - בדרך כלל התאורה הישירה באה בגופי קיר מתכווננים המשמשים לקריאה.
במשרד - התאורה הישירה תהיה מכוונת על שולחן העבודה.
בחדר רחצה - ניתן להתקין תאורה ישירה ליד המראה. היא תעזור מאד בעת איפור / גילוח...
(צילום: shutterstock)
תאורה עקיפה - משמשת ליצירה של נקודות אור בחללים, אך ללא מטרה להבהיר אותם. סוג זה של אור מותקן בדרך כלל על התקרה, בצורה של ספוטים מתכווננים - מושלם ליצירת אווירה אינטימית ומרגיעה.
תאורה עקיפה טובה מאד לשימוש במרחבים ציבוריים כמו מלונות, שמטרתם מנוחה ורגיעה. מסיבה זו, בסופו של דבר נעשה בהן שימוש נרחב בחדרי מגורים, חדרי אוכל וחדרי שינה.
תוכלו להשתמש בתאורה עקיפה, כאמור, על ידי ספוטים מתכווננים, או באמצעות גופי תאורה שקועים בגבס. אלטרנטיבה נוספת לתאורה עקיפה היא פסי לד (יתרון חשוב שלהם הוא שהם לא מחייבים סיתות בקיר / בתקרה).
טיפ: האידיאל הוא שהמשטחים שבהם האור העקיף ישתקף יהיו לבנים או שקופים, כך שהתאורה יכולה להיות מופצת באופן שווה ברחבי הסביבה.
תאורה מפוזרת – זו התאורה הפופולארית מכולן, והנפוצה ביותר בבתים. סוג זה של אור הוא זה המותקן במרכז התקרה - תאורה מרכזית.
תאורה מפוזרת מאירה את החדר בצורה חלקה ואחידה, מבלי ליצור צללים או ניגודים.
ניתן וצריך להשתמש בתאורה מפוזרת בכל אזורי הבית, מחדר השינה ועד לשירותים, דרך הסלון והמטבח.
סוג זה יכול לבוא בגופי תאורה צמודי תקרה, או תלויים.
(צילום: shutterstock)
תאורת הדגשה - כפי שכבר תיארתם לעצמכם, מטרתה של תאורת הדגשה היא להבליט את העיצוב, כולל ריהוט, יצירות אמנות, אוספים או טקסטורות והשפעות שונות על הקיר.
הדרך הטובה ביותר לשימוש בתאורת הדגשה היא באמצעות אור עקיף (ספוטים, פסי לד). ההבדל יהיה במיקום ההתקנה. למשל, את הספוט נמקם בתוך נישה, מתוך מטרה להדגיש את הנישה (שימושי מאד בחנויות).
טיפ: השתמשו בכשלושה סוגים שונים של תאורה לכל חלל. לא רק לשימושים שונים בזמנים שונים, אלא לפעמים יעשה בהם שימוש במקביל. לדוגמא, החדר עשוי להיות מעוצב עם תאורה המשלבת בו-זמנית תאורה ישירה, מפוזרת ועקיפה.
תמי רוטנברג היא אדריכלית ומעצבת פנים. לשאלות ותגובות: office@tammyrotenberg.com