פורום מומחיות
מה יכולה להיות הסיבה לכך שקר לי מבפנים?
איזה הסבר יכול להיות לקור שאינו פיזי, למה בעלי מחליט בשבילי, ואיך ניתוח התנהגות יעזור לבתי?
- הידברות
- ח' חשון התשפ"א
(צילום: shutterstock)
אני בת 50, נתמכת בילדי ובסביבה כשזקוקה לעזרה, וחשה כל העת קרירות פנימית בתוכי, ללא קשר למזג האוויר בחוץ. מאחר שאין הסבר רפואי לכך, אשמח לדעת האם עשוי להיות הסבר אחר?
שיטת NLP הינה שיטה המאפשרת לזהות את המנגנון המחשבתי המפעיל אותי הקיים בתת המודע שלי, והמנהל אותי ללא שליטה והתערבות מצדי.
הידיעה שתת המודע הינו המרכיב העיקרי במוח האנושי מייחדת את כל טיפולינו למיקוד בו.
תת המודע, בין שאר תפקידיו המרובים, אחראי גם על תפקודו התקין של הגוף ועל האיברים המצויים בתוכו.
לפיכך, שינוי דפוסי חשיבה הקיימים בתת המודע מסוגלים גם ליצור שינויים ברובד הפיזיולוגי.
יתכן ובאופן תת מודע את מתנהלת בחיי היומיום שלך מתוך תלותיות פיזית ורגשית ופאסיביות, מעדיפה לשחרר שליטה ממך ולהעבירה לאחר. גופך חש זאת, ומאבד את היכולת הטבעית שלו לשמור על חום/קור גופו באופן עצמאי.
הוא מבקש להיעזר בעזרים חיצוניים לשם כך - לכסות את עצמו, או להתחמם ללא הפסקה מתנור או מזגן שיהיו צמודים אליו כל העת.
כמו הנפש, הוא מבקש להיתלות במשהו מבחוץ, מאחר שאת השליטה והאחריות על תפקודו התקין הוא איבד.
כשתתפתח בך עצמאות נפשית, היא תאפשר גם לגוף לקבל אחריות על עצמו ולווסת את הטמפרטורה שלו באופן נכון.
(ענבל אלחייאני, MA, מטפלת מוסמכת ב-NLP ובדמיון מודרך, כותבת ומרצה בתחום)
* * *
כשאני יוצאת לקניות, בעלי יוצא איתי. אני אוהבת שהוא מביע את דעתו. לדעתי יש לו טעם טוב, כמעט תמיד. אבל אחר כך אני מצטערת שהוא בא. הוא מרגיש שאני חייבת לקנות כל מה שהוא בוחר. למשל, אם אני מתחבטת בין שני בגדים, ואני אוהבת אחד מהם, הוא מתעקש שאקח את השני. לא פעם לא לבשתי את הבגד שקניתי בגללו, כי לא התחברתי אליו. אני רוצה שבעלי יבוא אתי, אבל שלא יחליט במקומי, אלא איתי. איך עושים את זה?
יפה שאת מעריכה את הטעם של בעלך.
הוא כנראה גאה מאוד בטעם שלו, ולכן יוצא איתך בשמחה ובוחר בגד כלבבו, ללא כל יראה.
עד פה הכול נשמע נפלא, אבל אם המצב כפי שאת מתארת, אז עליך להחליט בין שני דברים: או שאת מפסיקה לקחת אותו איתך, כי את מעדיפה לבחור לבדך, או שאת משתפת אותו בשאלתך. מסבירה לו שאת רוצה את עזרתו בהחלטות, אבל לא רוצה שהוא יחליט לבדו. אמרי לו שהטעם שלו חשוב לך, אבל אינך רוצה לוותר על טעמך שלך.
הוא ודאי ישאל: "אם את לא לוקחת מה שאני מציע, אז למה את צריכה אותי?".
ואת תעני את האמת: "נוח לי להתייעץ איתך, ולהחליט בסוף מה שאני רוצה. אם מתאים לך - אשמח".
הוא יבין כנראה...
(מנוחה פוקס, סופרת ומומחית תהליכי חינוך)
* * *
הבת שלי לומדת בכיתה ג'. מאז תחילת הלימודים שלה, היו תלונות מצד צוות המורות על קשיים בהתנהגות. הילדה מסוגלת לקום באמצע השיעור, מבלי לבקש רשות מהמורה, או לענות על שאלה, שוב בלי רשות. לאחרונה פנו אלינו מבית הספר ואמרו שהם רוצים שמנתחת התנהגות תראה אותה. מהי מנתחת התנהגות? האם היא סוג של יועצת או פסיכולוגית? אני לא חושבת שבתי צריכה ליווי פסיכולוגי.
ניתוח התנהגות הוא מקצוע שקיים זה זמן רב במערכת החינוכית. עד השנים האחרונות השתמשו בעיקר במנתחות התנהגות בבתי ספר וגנים של החינוך המיוחד, אך כיום, לאחר ההצלחה הגדולה, מכניסים מנתחות התנהגות גם בבתי ספר רגילים. ולא, מנתחת התנהגות היא לא פסיכולוגית וגם לא יועצת. התפקיד שלה שונה לחלוטין, וכלל לא מבוסס על השערות רגשיות. מנתחת התנהגות, כשמה, כן היא, מנתחת התנהגות, בודקת בצורה יסודית ומדויקת מאוד מניין נובעות התנהגויות מסוימות המקשות על התלמידה, ובונה במיוחד עבורה תוכנית שתסייע לה להיטיב עם התפקוד שלה בבית הספר. פעמים רבות, גם ההורים מקבלים הנחיות כיצד להתנהג עם התלמידה, וככל שיהיה שיתוף פעולה גדול יותר, גם תהיינה תוצאות מהירות ויעילות יותר.
יש לציין שגם במישור הביתי אנשים פונים למנתחת התנהגות, כשיש צורך לטפל בהתנהגויות המתרחשות בבית.
(אסתר נזרי, סופרת, מרצה, מטפלת ב-EFT, ומתמחה בניתוח התנהגות)