האם יש דברי יום כיפור

  • ו' תשרי התשע"ה

שאלה

שלום. אם יום כיפור מכפר על הכל, אז מדוע הורה האר"י ז"ל לצום מניין תעניות מסויים על כל עבירה? תודה

תשובה

שלום וברכה

כך אמרו בגמרא בסוף מסכת יומא. שאל ר' מתיא בן חרש את ר' אלעזר בן עזריה ברומי שמעת ארבע' חלוקי כפרה שהיה רבי ישמעאל דורש אמר שלשה הן ותשובה עם כל אחד ואחד עבר על עשה ושב אינו זז משם עד שמוחלין לו שנאמר {ירמיה ג-יד/כב} שובו בנים שובבים עבר על לא תעשה ועשה תשובה תשובה תולה ויוה''כ מכפר שנאמר {ויקרא טז-ל} כי ביום הזה יכפר עליכם מכל חטאתיכם עבר על כריתות ומיתות בית דין ועשה תשובה תשובה ויוה''כ תולין ויסורין ממרקין שנאמר {תהילים פט-לג} ופקדתי בשבט פשעם ובנגעים עונם אבל מי שיש חילול השם בידו אין לו כח בתשובה לתלות ולא ביוה''כ לכפר ולא ביסורין למרק אלא כולן תולין ומיתה ממרקת שנאמר {ישעיה כב-יד} ונגלה באזני ה' צבאות אם יכופר העון הזה לכם עד תמותון.

ומבואר בספרים שעל על העוונות שיש בהם חובת ייסורים להשלים את הכפרה, התעניות משמשים במקום היסורים.