האם שופטים אדם עד גיל 20?

  • י"א אייר התשע"ו

שאלה

אני מורה כאן בקייב ועלו בכיתה שלי 2 שאלות:
1. מה זה בדיוק חילול השם? 2. האם שופטים אדם על מעשיו לפני גיל 20?
יונתן קייב

תשובה

שלום רב, יונתן!
1. הכוונה למצב בו יהודי מחלל את שמו של הקב"ה. לדוגמא יהודי או אדם שומר תורה ומצוות שמתנהג בצורה שאינה ראויה, וגויים או אנשים אחרים שאינם שומרי תורה ומצוות רואים זאת, הרי זה חילול השם, משום שהם רואים ביהודים ובשומרי תורה ומצוות נציגים של הקב"ה בעולם.
2. האדם אינו נענש כאן בעולם הזה על עבירות שהוא עשה לפני גיל עשרים. אולם דעת רוב האחרונים שבעולם הבא נענשים גם על עבירות אלו (יעויין באורך וברוחב על כל הנושא הזה להגר"ע יוסף זצ"ל בספרו מאור ישראל חלק א' בחידושיו למסכת שבת דף פט עמוד ב. ושם הביא שדעת החכם צבי סימן מט, והמהר"ם שיק בספרו על המצוות מצוה רז, ושו"ת תורה לשמה סימן שפה, שבעולם הבא מענישים את האדם גם על העבירות שהוא עשה לפני גיל עשרים. ושלעומת זאת, בספר נחל איתן הלכות איסורי ביאה פ"א הי"ג סובר, שגם בעולם הבא לא מענישים על עבירות שנעשו לפני גיל עשרים).
והנני בברכה