גבאי בית הכנסת

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לכבוד הרב אני גר בחו״ל ונוהג לפקוד את בית הכנסת בשבתות וחגים, בעייתי היא כזאת: גבאי בית הכנסת נוהג במקום כבשלו, הוא אדם אשר נמצא בסיכסוכים עם לא מעט אנשים מהקהילה, וכל פעם האדם איתו הוא מסוכסך מוחרם ואינו זכאי לעליות לתורה. בנוסף הגבאי הזה פנה בערב ראש השנה למספר חברים ״לעשות יד אחת״ ולמנוע מאדם אחר איתו הוא היה מסוכסך כמובן לקנות ברכות של פתיחת ההיכל, וספרי תורה, רוב אנשי הקהילה סולדים מהתנהגותו ומדרכו אך לא עושים דבר. ביום כיפור האחרון נמנעתי מלהתפלל בבית הכנסת המקומי בגלל הסיבות הללו, הבנתי מחברים שהיו שם שאותו הגבאי ״קנה״ את כל העליות והברכות לעצמו ולשני חבריו הקרובים. וכל זה רק על קצה המזלג, שאלתי היא: האם להמנע מהגעתי לבית הכנסת? לצערי האופציות האחרות רחוקות מביתי ( אני גר בחו״ל) והאם גבאי כזה ראוי לשאת בתפקידו?

תשובה

שלום וברכה
לא נוכל לחרוץ את גורלו של הגבאי מבלי שמיעת דבריו. אולם לך אומר שחבל לפספס תפלה בציבור וכו' עקב התנהגותו הקלוקלת של פלוני או אלמוני. אף כאשר הגבאי מתנהג בצורה מכוערת הבית נשאר בית ה' ויש למקום זה את כל המעלות של בית הכנסת. אל תתייחס לגבאי אלא לבעל המקום הלא הוא בורא עולם.
והנני בברכה