יום כיפור: איך מפייסים חברי עבר שפגענו בהם?

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אדם שפגע בחברו כתוב שאין יום הכיפורים מכפר עד שיפייס את חברו. אבל יש בעיה אני חושב שלא רק לי. הרי אני אומר על עצמי ציערתי כל כך הרבה אנשים כנראה גם פגעתי בהם וצחקתי עליהם והעלבתי אותם, הרבה דברים שלא הייתי בסדר בהם שהייתי יותר קטן(מעל גיל 13). היום אני משתדל לא לפגוע באף אחד ואם כן אני יכול לבקש סליחה. אבל מה קורה עם אלה מהעבר שכן פגעתי בהם איך אני יכול לפייס אותם? הרי אני כבר לא בקשר עם רובם וגם לא יודע במי בדיוק פגעתי. אני הרי לא יכול לבקש סליחה מחצי מדינה. ואני מאד רוצה לעשות תשובה ואני לא יודע איך. אני יודע שזה חמור מאד ושאולי אפשר לחזור בגלגול על זה וש"המלבין פני חברו ברבים נקרא רשע". איך אני מתקן? תודה על המענה לכל השאלות.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד; הספר מוסר הראשון, הוא חובות הלבבות, כותב בפירוש, שמי שמצטער ומתחרט על עוונות, פשעים חטאים שבין אדם לחבירו, ואינו יכול להגיע לכולם להתנצל, הקדוש ב"ה מכניס ללב של אותם אנשים, אשר פגע בהם בעבר, וכולם מוחלים לו, וסולחים לו.

הצלחה וברכה;

יעקב משה