חמץ שהתגלה אחרי פסח

  • כ"ו אדר א' התשע"ד

שאלה

א. אם אדם לא עשה מכירת חמץ - ולאחר הפסח הוא שם מאכלים גלויים (כמו לחם ) על מגירה שלא הוגעלה אלא רק נוקתה ויכול להיות שנבלע לחם שהיה לפני הפסח בתוך המגירה- האם המאכלים נאסרים? שכן נדבק בהם אולי שומן חמץ והוא לא עשה מכירה וזה חמץ שעבר עליו הפסח. ב. וכן האם מותר לראות דריך ארון שקוף סירים שהם חמץ? ג. עוד שאלה על צאת שבת: אם אדם מוציא לפי רבנו תם ולדגומא ר"ת ב-7 בערך והתפללת ערבית ב-6 וחצי, האם אתה אומר "אתה חוננתנו"? ואם כן האם אתה יכול לעשות מלאכה לפני שהגיע זמן רבנו תם?. ואם אתה לא יכול לעשות, למה אומרים את חוננתנו? אשמח לתשובה ! שבוע טוב!

תשובה

שלום וברכה

א. מותר.

ב. מותר.

ג. אומר אתה חוננתנו. הדין הוא: שמי שהוא אנוס, יכול להתפלל של מוצאי שבת [כולל אתה חוננתנו] אפי' בשבת מפלג המנחה ולמעלה, ויכול להבדיל מיד אפי' הבדלה על הכוס, אבל לא יברך על הנר, ואסור בעשיית מלאכה עד צאת הכוכבים.

חג שמח - מנשה ישראל