קריאת עלונים בשבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. ברצוני לשאול מס´ שאלות שמטרידות אותי... אני מתחזק מזה חמש שנים ב"ה. 1. לא פעם עלתה בי השאלה למה צריך למכור עליות בשבת ולא לדוגמא לעשות סבב בין המתפללים כאשר אפשר לגבות דמי חבר נניח. 2. שאלה שניה הבנתי מהרב אצלו אני לומד מזה חמש שנים שאסור לקרוא עלוני שבת בהם יש פרסומות מסויימות (עלון הידברות) וכן אסור לקחת לאחר תפילת ערבית של שישי עלונים הביתה משום הוצאה לרשות הרבים, אשמח לביאור בנושא. תודה

תשובה

שלום וברכה,

1. אולי מתפללי בית הכנסת לא ירצו לשלם דמי חבר, ומה יהיה עם אדם שאין לו לשלם דמי חבר אז הוא לא יוכל להתפלל בבית הכנסת?

ולפעמים שני אנשים רוצים אותה עלייה לתורה, כגון שלשניהם ישנה אזכרה, או זו קריאה של ברכות וכדומה, לכן עושים מכירת עליות.

2. אסור לקרוא פרסומות של מסחר בשבת, אבל מותר לקרוא את העלון מבלי להסתכל בפרסומות.

אסור להוציא כל חפץ מרשות היחיד (בית הכנסת, בית פרטי) לרשות הרבים בשבת, זו אחת מל"ט [39] מלאכות שבת. אבל אם עשו "עירוב" [חוט מקיף את כל העיר] מותר להוציא חפצים לרשות הרבים, כי כל העיר נחשבת לרשות אחת. ברוב המקומות בארץ יש עירוב. אם במקום מגוריך יש עירוב אז מותר לך לקחת עלונים מהבית כנסת לבית בשבת.

פה תוכל לקרוא את עלוני "אור עליון":< בברכה,
מנשה בן פורת