האם למשיח תהיה בחירה חופשית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום לרב לגבי הפסוק "הנה ישכיל עבדי ירום ונישא וגבה מאד", אומר המדרש: "זה מלך המשיח... ’ירום’ מן אברהם... ’ונישא’ ממשה... ’וגבה’ ממלאכי-השרת". ועוד נאמר, ש"וגבה מאד" רומז, שהמשיח הוא במדרגה גבוהה יותר גם מאדם הראשון (’מאד’ אותיות ’אדם’). לפי מיטב ידיעתי למלאכים אין כלל בחירה חופשית והם מתוכנתים-מראש לשרת את אלוקים. כמובן אדם ללא בחירה חופשית לא ראוי לקבל שכר או עונש.( כי זה לא פייר ) ודרשו חז"ל בתנחומא פסוק זה במלך המשיח, בהיותו למעלה מהאבות, ממלאכי השרת, ממשה, מדוד, מאליהו ומאדם הראשון. ולתוכן שאלתי.. אם משיח הוא בדרגה כל כך גבוהה שנקראת " יחידה" והוא מלך האם הוא אחראי למעשיו? או שהוא מונהג כולו ע"י הבורא? ובכלל אין הוא יכל לחטוא, סתם דוגמה, בברכה לבטלה, או בעריות או בכל חטא אחר? אם הוא למעלה ממלאך... אפשר הסבר?

תשובה

שלום וברכה

אדם שקידש את עצמו מאוד בבחירתו ועמד בכל הניסיונות והתעלה מאוד, יכול לזכות לקבל את נשמת משיח. נשמת משיח עצמה אינה יורדת לעולם אלא נשלחת לאדם שיש לו כבר נפש ורוח ונשמה וזכה להתעלות ולטהר את נפשו ורוחו ונשמתו.

יש הרבה מה לכתוב בעניין זה ונסתפק כעת בזה.