שאול המלך היה מלך טוב?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1) האם שאול המלך היה מלך לא טוב ? אם היה טוב, למה באמת הוא איבד את המלוכה ? 2) אם היה לא טוב, למה נמשכה מלכותו ? 3) האם מותו בנפילה על חרבו שלו נחשבת להתאבדות אז מה על נשמתו ?

תשובה

שלום, 1) שאול היה מלך טוב ואדם מצוין משכמו ומעלה. בספר שמואל (פרק יג), מבואר כי הוא לא חיכה לשמואל הנביא בגלגל, ולמרות שהיה לו טעמים וסיבות לכך (כפי שהמקרא מונה שם), הוא היה צריך לחכות, כפי שציווה עליו שמואל הנביא. כמו"כ שם בפרק ט"ו, מבואר שהוא חס על מלך עמלק ועל צאן עמלק, למרות שה' ציווה עליו להשמידם. וגם כאן היה לו לכאורה טעמים לכך. בכל אופן, אפשר ששאול חשב כי שיקול דעתו (כמלך ישראל, כאדם חכם ובאמת נאמן לתורה) יחשב לטיעון מקובל. אך הנביא דחה אותו, והודיע לו שבעקבות מעשים אלו ה' יקח ממנו את מלכותו ויעביר אותה לאחר. 2) מלכותו נמשכה כי בינתיים הוא זה שמלך (ולמרות שדוד הומלך כבר ע"י שמואל, הוא היה ממשרתיו של שאול וקיבל את מלכותו) על ישראל, והיתה לו תמיכה רבה בקרב העם, ויש את העניין של העברת המלוכה מבחינה פורמלית בעת העתיקה שלקח זמן. 3) שאול התאבד בכדי להימנע מיסורים קשים שהפלישתים יתעללו בו. ובהלכה מובא שאדם שמאבד עצמו לדעת על מנת להימנע מהתעללות, לא נחשב לו הדבר לאיסור. בברכה, ערן בן ישי