גזל / ריבית

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, אני שוכר סטודיו ומנהל שם חוג לתלמידים , אתמול אחד העובדים שעשה שיפוצים כ-20 דק´ לפני השיעור שלי השאיר ג´ינס וחולצה על מתקן שאני משתמש בו ובזמן שהוא עבד הוזזתי את זה למקום אחר כי הייתי צריך להשתמש במתקן. כאשר הוזזתי את הג´ינס נפלו כמה מטבעות של כסף ממש גרושים אחדים לא ספרתי כמה ואמרתי לעצמי אני אגיד לו אחרי זה כשהוא יסיים. העובד הלך ומתוך התעסקותי בחוג הדבר ברח לי מהראש , ורק לאחר שהגיעה קבוצה שניה של תלמידים שראתה את הכסף אמרתי להם לא לגוע ( אם כי יש סיכוי שאולי תלמיד לקח משהו אבל סיכוי נמוך) לקחתי את המטבעות ואני רוצה ללכת לחברה שבה הוא עובד ולהחזיר את הכסף. שאלתי: אני רוצה להוסיף אולי כמה שקלים כדי להיות בטוח שבגללי לא נגרמה גנבה אך מצד שני האם יכול להיות שבמידה ואני מוסיף מכיסי ולא נגנב ממנו דבר ע"י התלמידים, אזי אני עובר על איסור ריבית? מה אני צריך לעשות בהנחה ואיני יודע כמה כסף היה לו... לתשובתך אודה.

תשובה

שלום וברכה

אם אין לך ידיעה שנגנב שם כסף אין צורך להוסיף. מאידך גיסא אם תוסיף אין בזה איסור ריבית.