חומש דברים..

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בחומש דברים פרשת ואתחנן פרק ד´ פס כה ופס לא . בפס כה כת´ שמ"ר אומר לעמ"י "ונושנתם" שזה בגימטריה 852 שלאחר השנים הללו תיגלו..... 1. ברשי כת´ שה´ ריחם עליהם ובסוף במקום 852 הוא הגלה אותם לסוף 850 כי לא רצה שימותו והשאלה שלי: מה זאת אומרת ריחם עליהם הרי ה´ הבטיח לאבותינו שאנו נהיה נצחיים אז איך יכולה להיות אפשרות שכזאת? 2. אמרנו שמ"ר אומר "ונושנתם" -כלומר אתם תיגלו אחרי 852 שנה. עכשיו לפי מה שהתברר ברש"י אם ה´ היה מגלה אותם כמו בתחילה שחשב .. כבר לא היה נשאר עמ"י ושמ"ר אמר זאת הוא "כאילו" התכוון שלא יהיה לכם כבר תקנה (אלא אם ה´ ירחם עליכם-שזה מה שקרה) - אבל ככה היה אמור להיות מלכתחילה (הרי לא הגיוני שה´ יאבד את עמו..) ואם כך(אחרי שמ"ר אומר "ונושנתם"-שתאבדו מן העולם) אומר:"...לא ירפך.." ורש"י (בקצרה) מסביר שהוא לא יעזוב אותך . ואם הוא לא ירפך הוא גם לא יגלה אותך בסוף 852 ז"א מ"ר ידע שבסוף ה´ לא יגלה אותנו וככה נאבד מן העולם חס ושלום ... אז לכאורה מה שכת´ "כאילו לא נכון"... (תודה לתשובה.. וזאת לא שאלה שמתעוררת מחוסר אמונה..)

תשובה

שלום וברכה

בכל מקרה לא היתה הכוונה לאיבוד מוחלט לכל עם ישראל. ההבדל הוא אם היה מדובר באבדון רוב בני ישראל או בהעדפה של גירוש כל בני ישראל. זהו גודל החסד שעשה הבורא כדי להציל את עם ישראל.