זמני עלייה לקבר אחרי שנה ראשונה

  • כ"א תשרי התשפ"ב

שאלה

כבוד הרב שלום, האם יש זמנים ספציפיים שמותר לעלות לקבר? אבא שלי נפטר לפני שנה וחצי רק בגיל 51 וקבור בצפת, דוד שלי טוען שמותר לעלות לקבר רק בערב ראש השנה, כיפור ובאזכרה, ובכלל לא טוב לאישה לעלות. אני מרגישה צורך לעלות ולא תמיד יכולה בראש השנה/כיפור, אשמח לדעת מתי אפשר לעלות.

תשובה

מועדים לשמחה,

נכון שיש נוהגים שלא להרבות לבקר בבית הקברות רק ביום האזכרה, ויש נוהגים שלא ללכת כלל לבית הקברות וכל שכן לנשים (נטעי גבריאל אבלות חלק ב' פרק פב סעיף ז), אולם אם אין לך מנהג בזה, את יכולה ללכת גם בשאר ימים, חוץ משבת, יום טוב וראש חודש (יעויין שם פרק פג סעיף א) וחול המועד (שם סעיף ד) ופורים (שם סעיף ז), וכן אין לבקר בבית הקברות בחודש ניסן - ראי https://www.hidabroot.org/question/263463

יש עניין שאישה לא תיכנס לבית הקברות כשהיא במחזור, אך לצורך הקמת מצבה ואזכרה אין להחמיר בזה (יעויין טהרת הבית חלק ב' סימן יב סעיף מד).

הימים שיש עניין ללכת בהם - כל ערב ראש חודש (יעויין נטעי גבריאל שם פרק פב סעיף א), ובעיר הקודש ירושלים ת"ו נוהגים ללכת לבית הקברות בערב ראש חודש ניסן ובערב ראש חודש אלול (חזון עובדיה אבלות חלק ג' עמוד ריב ד"ה מנהג).

ערב ראש השנה (יעויין רמ"א סימן תקפא סעיף ד), וכן בכל חודש אלול (נטעי גבריאל שם סעיף ג), ויש נוהגים לילך בערב יום כיפור, והרבה נוהגים לילך יום או יומיים קודם יום כיפור, ובמיוחד ביום שלוש עשרה מידות (שם סעיף ד).

בשורות טובות,

הלל מאירס