איך מחזירים גזילה בלי לגרום למריבה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הבנתי שאדם שגזל חייב להחזיר את הגזל ותשובה לבד לא תועיל לו, נכון ואם אדם גזל מכמה אנשים שהוא מכיר אותם והם לא יודעים שהוא גזל מהם, הוא חיב להגיד להם "גזלתי ממכם אני מבקש מחילה" גם אם זה יכול לגרום מריבה גדולה, או יכול להחזיר את הגזל בלי להתוודות ולבקש מחילה, ולעשות תשובה לה` יתברך ומה קורה עם אדם שיודע שהוא גזל הרבה מאוד מאנשים שהוא הכיר ועכשיו לא יכול להגיע אליהם או למצוא אותם וגם מאנשים שהוא בכלל לא מכיר אותם אבל גזל מהם הרבה ולא יודע כמה! ובמצב שהוא רוצה להחזיר אבל אין לו את הכסף הנדרש או את כל הסכום הגדול שהוא לא יודע מה הוא בכלל *יש לציין שהאדם הוא תינוק שנשבה שגדל וחונך על דרך אחרת מהתורה ולא הכיר את האמת מה התיקון! על דבר כזה חוזרים בגלגול זה בעיה רצינית... תודה רבה לכם

תשובה

שלום וברכה

אם זה יגרום לחילול השם או למריבה, אפשר להחזיר בצינעא, שההוא יבחין שהחזירו הגזילה לרשותו, מבלי שידע מי החזיר. בכל אופן צריך להתוודות לפני הקב"ה, זהו חלק בלתי נפרד מהתשובה. אם אי אפשר להחזיר את הגזל לבעליו, תקנו חז"ל לתקנת השבים שאפשר להחזיר את הגזילה או ערכה למוסדות צדקה המטיבים עם רבים, כארגון יד שרה, עזר מציון, וכדומה.

ובכך יחשב לו ששילם הגזילה לבעליו. במצב שאין לגזלן כספים די להשיב, והוא חפץ להחזיר את הכספים למוסד ציבורי, כדאי שיקח על עצמו הוראת קבע למוסד מסויים בסכום קטן לחודש, ובהצטברות הוא יצליח לשלם את כל הסכום מעט מעט. וה` יעזור שנזכה להשלים כל מה שעלינו לתקן - בגלגול זה. בהצלחה - מנשה ישראל