מה הפירוש של ברכת בורא נפשות רבות

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב. האם תוכל להסביר לי את תוכן ברכת בורא נפשות ואיך ע"י אמירת הברכה אני מודה לה` א-לוקי תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ברכת בורא נפשות פירושה בורא נפשות רבות - שברא נפשות בני אדם, וחסרונן- וכל מה שהם חסרים, כגון לחם ומים, שהם דברים הכרחיים ואי אפשר מבלעדם על כל מה שברא, - כלומר: שאנו מודים לו גם על דברים אחרים שברא בעולם, שלא היו הנפשות חסרות אף אם לא נבראו, כמו תפוחים וכיוצא, שאינם אלא לתענוג, ויש גורסים: על כל מה שבראת, בנוכח53, ולגירסא זו יש מפרשים ש"חסרונן" דבוק עם על כל מה שבראת, כלומר:

ומה שחסר לנפשות מוטל על הדברים שבראת, דהיינו שהדברים הרבים שבראת בעולמך נבראו למלאות את חסרונות בני אדם, ומסיימים: להחיות בהם נפש כל חי. בחתימת הברכה נחלקו: יש שחותמים בשם: ברוך אתה ה` חי העולמים, ויש שאין חותמים בשם, אלא ברוך חי העולמים. והכוונה על הקב"ה שהוא החיים של כל העולמות ןהכווונה בברכה זו להודות על כל הדברים שברא ה` להחיות אותנו בהם ועל כל הדברים שנבראו לענגינו אף שאין אנו צריכים לכך.

בברכה – בנימין שמואלי