האם הגבר ע"פ היהדות במדרגה יותר גבוהה מהאשה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

למשל הנחש הערמומי שהיה בגן עדן, היצר הרע, הוא פנה אל חווה ולא אל אדם, ניתן להבין שהאדם היה חזק באופיו ולא היה מסכים לאכול מעץ הדעת, לכן הלך הנחש ל"טרף קל" אל האישה, וסמך על כך שהאישה שהיא קרובה לאדם יותר מהנחש תשכנע אותו לאכול מפרי עץ הדעת. מכאן מובן שהאדם היה במדרגה יותר גבוהה מהאישה לעמוד בנסיון ולכן פנה הנחש דווקא אל האישה ולא לקח את הסיכון. איך הרב מסביר קושי זה, האם באמת כך הדבר ע"פ היהדות ועוד שאלה, המורה שלי לתנ"ך בבית ספר טוענת שהפירוט הרב לגבי המאורות בספר בראשית פרק א` הוא בא כדי להדגיש שהמאורות נבראו והם לא אלים, היא קוראת לזה דה-מתילוגיזצייה כאילו הקב"ה מפרט כדי להפריח מיתוסים שהיו באותה תקופה,היא גם טוענת שמצויינים דווקא התנינים הגדולים מכיוון שחשבו פעם שהתנינים הם אלים ולכן נקט הקב"ה דווקא בשמם כדי להציגם כנבראים. הדבר נראה לי מאוד תמוהה, שבתורה שלנו יכללו פירוטים רק בגלל איזה מיתוסים שהמציאו באותה תקופה שמימלא משתנים מעת לעת ולא אמורים להשפיע על הכתוב בתורה. האם זה באמת כך (אציין שהמורה שלי גם דתייה אז עוד יותר מוזר לי שהיא תטעה ותחשוב כך) תודה רבה ויום טוב. בברכה לירן.

תשובה

שלום וברכה

האשה מטבעה מתפתית מהר יותר מהאשה, ואין בכך שום פגם, ושום חיסרון. אנחנו רואים גם להיפך שהנשים לא טעו בעגל, להבדיל מהגברים, ועוד פעמים רבות שהנשים היו במעלה גדולה יותר מהגברים. מצער מאוד שבעניין התנינים לקחה המורה שלך את פירושי ביקורת המקרא הפסולה ולא פנתה אל דברי חכמים שמסבירים שהתורה פירטה את התנינים רמב"ן פרשת בראשית כא) ויברא אלהים את התנינים הגדולים - בעבור גודל הנבראים האלה שיש מהם אורכם פרסאות רבות, הגידו היונים בספריהם שידעו מהם ארוכים חמש מאות פרסה, ורבותינו גם כן הפליגו בהם (עיין ב"ב עג ב), בעבור זה ייחס בהם הבריאה לאלהים, כי הוא שהמציאם מאין מבראשית, כאשר פירשתי לשון בריאה (לעיל פסוק א). וכן יעשה באדם למעלתו, להודיע כי הוא מוצא מאין עם דעתו ושכלו:

בברכה - בנימין שמואלי