בעשרה מאמרות נברא העולם

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום ראשית תודה על תשובתכם לעיניין הבדלה במוצאי יום הכיפורים. במישנה כתוב: בעשרה מאמרות ניברא העולם בתיאור הבריאה המקרא משתמש במילים שונות כגון "ויואמר", "ויעש", "ויברא", "וייצר". לדוגמא: בפסוק 22 כתוב "ויאמר ה ישרצו המים" וכ"ו, ובפסוק אחריו כתוב "ויברא ה את התנינים וכ"ו. בפסוק 24 כתוב "ויאמר ה תוצא הארץ... ובפסוק שאחריוכתוב "ויעש ה את חית הארץ... בפסוק 26 כתוב "ויאמר ה נעשה אדם... ובפסוק שאחריוכתוב "ויברא ה את האדם... מה ההבדל בין אמירה, עשייה ובריאה, ומה נכלל בתוך עשר המאמרות אגב, לגבי בריאת האדם, שמעתי שהספורנו אומר שהאדם נברא בהתחלה כחיה ורק לאחר מכן שונה לאדם. האם זה מתקשר לאבולוציה תודה מראש יורם עדני

תשובה

שלום וברכה

עשרה מאמרות הם תשעת הפעמים שנאמר במעשה בראשית ויאמר, וכן המילה בראשית, שהיא המאמר העשירי. עניין הספורנו, לא ראיתי אשמח אם תאמר לי היכן זה כתוב העניין הזה בספורנו, ואבדוק זאת.

בברכה - בנימין שמואלי