איזו השתדלות צריך לעשות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אם אני אדם אופטימי ומאמין לטוב [נגיד פרנסה וזיווג שתגיע] אני נקרא שאנן ואם האמונה שלי בבורא עולם שידאג לי לכל חסרוני למה אני צריך ללכת לאונברסיטה וללמוד הרבה זמן? האדם צריך לעשות השתדלות גדולה ..למה? השתדלות גדולה תיתן לי לחשוב "שכוחי ועוצמ..." ועוד שאלה אם אני מגיע לראיון עבודה ואני לא מתקבל זה בגלל שאני לא דיברתי נכון וכו.. או שהשם לא רצה ?

תשובה

שלום

יניב תרשה לי לשאול אותך שאלה קטנה. כמה שנים אתה עמל לקנות את האמונה החזקה שלך בבורא שכיום אתה יכול להיות שאנן באמונתך ? או עוד שאלה לפני כמה שנים אתה יכול להיזכר שאולי עשית איזה חטא שבגללו אתה לא ראוי להשגחה פרטית מוחלטת, ואתה צריך השתדלות, עשר שנים ?עשרים?

יעקב אבינו כאשר עמד מול עשיו פחד, ומי לנו גדול מיעקב באמונה ובכל אופן יעקב עשה השתדלות, וזה כיון שפחד שמא החטא יגרום והוא ינזק מעשו,

ההשתדלות זה לא בונוס זה חיוב גמור לכל מי שאינו צדיק גמור לעסוק בזה, כיון שלפעמים עצם זה שאדם לא עושה השתדלות מעורר עליו תביעה בשמים איך חושב את עצמו לכזה בעל גאווה שאין לו חטאים שאינו צריך השתדלות, וניזוק רק בגלל השאננות.

לכן הדרך היא השתדלות אבל לא מוגזמת , השתדלות שהאדפ חש בה שעשה את שצריך לפי דרכי הטבע.