האם עם ישראל היה מתכלה אם משה היה רוצה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

איך אפשר להסביר את הענין של משה רבנו עם הקב"ה ,כשאמר לו הקב"ה תן לי ואמחה אותם ואעשה אותך לגוי גדול, איך יש מראש מצב כזה של שאלה,אפילו שזה רק תאורטי,מה השאלה פה? אם משה רבנו מאיזשהי סיבה לא היה מגיב כמו שהגיב,מה היה קורה? והרי הכל צפוי וידוע לו מראש יתברך,וידע שמשה יגיב כך,אז לכאורה השאלה מיותרת ח"ו,למה בכלל נאמר כך מלכתחילה? האם רק כדי לגרום למשה התעלות ותאוותו יתברך לתפילתם של צדיקים,חייב להיות רעיון הרבה יותר עמוק?תודה מראש

תשובה

שלום רן

אכן זאת שאלה קשה, כפי שאנו רואים בכל מהלך ההסטוריה הצדיקים תמיד פחדו מגזרת כליון על עם ישראל כמו בחג הפורים ועוד, אפילו שניתנה הבטחה ברורה של הקב"ה שלא ישמיד אף פעם את כלל ישראל לחלוטין. שמעתי כמה הסברים :

1. שתמיד יתכן שישאר מיעוט, אבל הרוב יאבד וגם על זה מבקשים בעת צרה.

2.יתכן שיהיה קיום לכלל ישראל אבל בהעלם( שלא יהיה ניכר עד הגאולה העתידית מיהו יהודי) וזה היה החידוש של נס פורים שישנה הבטחה מאז שיהיה ניכר גם בגוף בצורה ברורה תמיד היהודי בעולם.

3. אצל משההקב"ה אמר לו שהוא יקים ממנו את כלל ישראל, שזה מצד אחד המשך של האבות והשבטים ומצד שני דבר חדש שרק זכות משה ממשיכה אותו הלאה.

כמובן שיש מקום להעמיק בענין, ותעיין בספר נצח ישראל למהר"ל מפראג ואולי יתלבנו הדברים יותר.