האם אפשר להתחתן בעשרת ימי תשובה?

  • א' אלול התשע"ח

שאלה

האם יש בעיה או שלא כדאי להתחתן בעשרת ימי תשובה? תודה רבה

תשובה

שלום רב,

בדרך כלל נהוג אצל האשכנזים להימנע מעריכת נישואין בעשרת ימי תשובה. ומכל מקום בשעת הצורך אפשר להקל בזה.

ודעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, שאף שיש נוהגים להימנע מנישואין בעשרת ימי תשובה, מכל מקום הרוצים לעשות נישואין בעשרת ימי תשובה ראויים לעידוד כדי להקדים כל מה שאפשר, שזריזים מקדימים למצוות. ואם הגיע החתן לגיל עשרים שנה, אין לו להחמיר בזה כלל, אלא יעשה הנישואין בעשרת ימי תשובה. וישא ברכה מאת ה'.

מקורות: לגבי מנהג האשכנזים ראה מטה אפרים (סימן תרב סעיף ה) וחכמת שלמה (שם) וקיצור שלחן ערוך (סימן קל סעיף ד) ושערי הלכה ומנהג (חלק אבן העזר עמוד צח) ושו"ת ציץ אליעזר חלק ז' (סימן מט פרק יא אות י).

אמנם במדינת גרמניה לא נהגו להקפיד בזה, ראה שו"ת רבי עזריאל הילדסהיימר (חלק אורח חיים דף קנז עמוד ב) ושו"ת מלמד להועיל (חלק אבן העזר סימן א), ושם במלמד להועיל כתב, שנישואיו נערכו ביום ו' תשרי, ומר חמיו הרב הצדיק זצ"ל התייעץ עם גדולי הדור ופסקו להתיר, ואדרבה ראויה מצווה זו להכריע לכף זכות את החתן והכלה.

וע"ע בספר מעשה איש חלק ב' (עמוד ריא) שהחזון איש זצ"ל הורה להגאון ר' פנחס שרייבר זצ"ל שיכול להינשא באחד מעשרת ימי תשובה. וכן ע"ע בספר מנחה לחיים (סימן טו סעיף קטז) ששאל את הגר"ח קניבסקי שליט"א, האם יש מקום להימנע לכתחילה מלהינשא בעשרת ימי תשובה, באופן שיכול להינשא אחריהם, והשיב: מותר. וכן ראה עוד בשמו בספר דרך שיחה חלק א' (עמוד תרכ).

ודעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל נמצאת בספרו שו"ת יחוה דעת חלק א' (סימן מח).

בברכה,

הלל מאירס