איך מותר לנקום על הריגה בשוגג?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

תמיד למדתי שאסור לנקום וק"ו להרוג. איך יכול להיות שבמקרה של הריגה בשגגה, מותר לקרובי משפחת הנרצח להרוג את הרוצח למרות שהוא לא רצח במזיד ? ואם הם סולחים לו, האם בכל זאת הוא חייב לברוח לעיר מיקלט ? אם ראובן דוחף בשוגג את לוי,וכתוצאה מהדחיפה לוי נופל על שמעון והורג אותו. מי צריך לברוח לעיר מקלט ? ראובן, לוי או שניהם ?

תשובה

מי שנגרם בעטיו הריגת אדם ונטילת נפש, בהרכח שקיים אצלו זילזול בחיי האדם וכתוצאה מזה נכשל בדבר כה חמור.

לכן הבריחה לעיר מקלט פרושו נתינת מקום מחוץ לישוב אנושי לתקופה של התבוננות והחזרת הזכות שלו לחיים, ברגע שלא בורח לעיר המקלט פרוש הדבר שעדיין עומד באותו מצב של חוסר אכפתיות והבנה למעשה החמור שנגרם על ידו

( כל חטא בשגגה בתורה מחייב קורבן- כיון שהיחס בתורה לשוגג זה שבהכרח שקיים באדם חסרון שכתוצאה מכך משמים נתנו לו להכשל בחטא), דם ההרוג זועק לנקמה- החיים שנקפדו זועקות שמי שנטלם יפרע על כך- ואת נקמת דם הנהרג גואלת ומשקיטה משפחתו.(כמובן שיש כללים הלכתיים שרק במסגרתם היה ניתן לבצע את זה).

יש מחלוקת בגמרא האם זה רשות בידי המשפחה או מצווה. במקרה ואדם דחף את חברו ודאי שהדוחף הוא ההורג והנדחף במקרה ולא יכל לעצור עצמו נחשב ככלי ביד הדוחף.