חגים ומועדי השנה

האם מותר לפרק את הסוכה בחול המועד?

  • כ"א תשרי התשע"ח

שאלה

מותר לפרק את הסוכה עכשיו או רק אחרי החג מחר? זה מסקרן אותי. תודה רבה

תשובה

מועדים לשמחה,

מובא בשלחן ערוך אורח חיים (סימן תרסו) שאף על פי שגמר לאכול בסוכה בערב שמחת תורה בבוקר, מכל מקום לא יסתור את הסוכה. ובטעם הדבר כתב המשנה ברורה (סק"א) משום שכל היום חובתו לישן ולשנן שם, ואם יזדמן לו לאכול עוד סעודה יצטרך לאכול בתוך הסוכה.

וגם אם יש לו סוכה אחרת לאכול ולישן שם, אף על פי כן אין לפרק את הסוכה משום ביזוי מצווה.

מקורות: כן כתב בעיקרי הד"ט על אורח חיים (סימן ב אות סח) והובא בכף החיים (סימן תרלח אות ט). וכן ראה בשו"ת שואל ומשיב מהדורא רביעאה חלק ג' (סימן כח) שאין לקחת סכך מסוכה אחת כדי להניח על גבי סוכה אחרת דכיון דחלה קדושה על הסוכה לא ניתן להפקיעה.

וכן דעת הגרי"ש אלישיב זצ"ל (אשרי האיש חלק ג' פרק כו סעיף מו) שלכתחילה כשיש אפשרות אין לפרק את הסוכה בחול המועד אפילו כשיש לו סוכה אחרת כדי לחוש לדעת הר"ן בסוכה (דף כג עמוד א מדפי הרי"ף) שסובר שהיות שהתורה אומרת (ויקרא כג מב) "בסוכות תשבו שבעת ימים", צריך שתהא לו סוכה כל שבעה, ובזה הסביר דברי המשנה גמר מלאכול לא יתיר את סוכתו.

אמנם יש לציין לשו"ת מנחת שלמה חלק ב' (סימן נח אות לו) ושו"ת להורות נתן חלק ז' (סימן מז-מט) שדעתם להקל בזה. וע"ע בשו"ת ציץ אליעזר חלק יג' (סימן סח).

בברכה,

הלל מאירס