מה קורה מבחינה רוחנית אם יהודי מחלל שבת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב, כתוב "...וינח ביום השביעי..." אם כן, הקב"ה נח ביום שבת (עד היום?) ולכן אנו גם כן נוהגים כך בכדי להשוות את צורתינו לקב"ה, להתקדש. מה קורה בכל זאת אם יהודי מחלל שבת, מבחינה רוחנית? ואם הקב"ה נח ביום השבת, איך ייתכן שרוב העולם עדיין "משתמש" בעולם ביום זה? הקב"ה מחייה בכל רגע את הבריאה. זו עבודה בפני עצמה. ולמרות זאת אכן "משתמשים" בעולם באותו יום, עושים מלאכות, (גם יהודים רבים). איך ניתן להסביר סתירה זו?

תשובה

אענה בקצרה: אנחנו במעשינו הגשמים נותנים ביטוי למהות הרוחנית. כך שבשביתה ממלאכה גשמים ניתן ביטוי למצב של שלמות רוחנית ושפע ההטבה שולט. וכן מצד הקב"ה אין הכוונה להבדל בעשיה או לא שהכל שווה לפניו, אלא לשינוי הנהגה להננהגה של מנוחה והטבה שלמה ורוחנית יותר.

עובדי הכוכבים והמזלות שייכים במהותם לעולם הזה ואין להם כל התר להבטל ממלאכה ביום זה להפך אם שבת חייב מיתה. כל יעודם ושליחותם בעולם הזה יום וליל לא ישבתו. ואם ישבתו ימעלו ביעודם ולא ילגלו שום תוכן פינימי בשביתה זו של טוב אלא רק של תוספת רע.