שם ה` לא אומרים אתו כמו שכתוב, מדוע?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מדוע נכתב שם ה` בתפילה וכו` באותיות י-ה-ו-ה ונקרא אדוני ולא כמו שנכתב?

תשובה

שלום

אנו יכולים להשיג את הקב"ה בדעתנו רק כפי שמתגלה באדונותו בעולם ובמידות בהם נוהג. אך בו עצמו ובהוויתו אין מחשבתינו יכולה לתפוס כלל. כך הדבר בכל האמור בתורה `שומע` ו`רואה` ביחס לאלוקים.

הכל הוא רק בלשון מושאלת. הכינוי `אדנות` בו אנו מבטאים את מציאותו, הוא רק כפי השגתנו אותו, אך הוא בעצם שם "הויה" השלם שמהווה את הכל ומרמז על מידת החסד השלמה שגם היא נסתרת מעינינו.

אין אנו רואים אותה במוחש, בעקבות הסתר והעלם של צרות גשמיות ובשל מידת הדין. בביהמ"ק הוזכר שמו של הקב"ה מפורש, בהיותו המקום המיוחד לגילוי השכינה. אך גם איזכור מפורש זה בוטא בזמנים מיוחדים של גילוי הבורא, דוגמת יום הכיפורים ועוד.