מה טעם איסור אכילת בשר וחלב?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

מה הטעם לאיסור אכילת בשר וחלב?

תשובה

אין אנו יודעים את מלוא טעמם של מצוות, ואין בכך מלגרע בחיוב קיומם ,אחרי ידעתינו את חיובם מהתורה. איסור זה נשאר סתום באופן כללי ברובד הפשט ,אך ברובד הסוד,ובספרי הקבלה ניתנו לו טעמים רבים ואין כאן המקום לכך.

אך כיוון שהתורה גילתה את איסור זה בלשון"לא תבשל גדי בחלב אמו",יש כאן בכל אופן נתינת טעם קלה במצווה והיא: כל אכילה של האדם מולידה בגופו נוסכת בגוף האדם חיים וכוח,ומימלא משפיעה על דעתו וכוחותיו,ומכאן הזהירות הגדולה במאכלות אסורות והימנעות מאכילתם.

כאשר אנו אוכללים בשר וחלב שזה בעצם בשר יחד עם תנובת הבעל חי יש כאן חיבור של תועלת הבעל חי עם הפסדו,ודבר זה כאשר הוא ביחד יכול להוליד באוכל מידה מגונה,של כביכול חוסר רגישות לזולת ולבעלי החיים,שמצד אחד אנו משתמשים בהם ובאותו הזמן אנו מבטלים אותם ,והתורה שדרכיה דרכי נועם,ציותה על האדם להמנע מפועלה שיכולה להוליד בקירבו חוסר רגישות ומידת אכזריות.