חברה והשקפה

האם בעלי חיים מרגישים כאב

  • ט' ניסן התשע"ו
אא

שאלה

שלום דניאל, הגבת לי על שאלתי בעניין התעללות בבעלי חיים ששלחתי לכם ב 8.3.16. אני מוכרחה לומר לך שזאת התשובה הכי טיפשית והכי מקוממת ששמעתי מימי!!!! אני חושבת שעדיף שתראה כמה הרצאות של הרב אסא קיסר לפני שתגיב ככה. בעלי חיים לא מרגישים כאב? אין להם רגשות??? ברור שאין לערער על חישובי שמים. אבל לומר שאין הם מרגישים כאב כמונו.... תשובה מטופשת ומקוממת כאחת ועדיף שאתנתק כרגע מהאתר אם אלו תשובותיך.

תשובה

בס"ד
 
שלום וברכה,
 
האם כתבתי שבעלי חיים אינם מרגישים כאב?
האם כתבתי שבעלי חיים הם חסרי רגשות?
 
תמהני.
 
בעלי חיים ודאי מרגישים. רק כתבתי שאין להם חווית סבל וצער כמו בני האדם, שהרי בני אדם הם אינטליגנטיים וחושבים על מצבם וגם מצפים. בני אדם לא חיים רק בהווה, אלא גם במחשבות על העתיד והעבר, וכאבם אינו רק כאב פיזי אלא גם המחשבה על הכאב, על הסבל, על החוויה מגוף שלישי.
 
גם בין בעלי החיים נוכל למצוא בעלי חיים שמרגישים יותר ופחות כאב נפשי מבעלי חיים מורכבים יותר: לדוגמה דולפין וקוף וכלב וחתול וחזיר - ללא ספק מרגישים ומצפים לכאב יותר מדגים וכבשים ותרנגולות - גם מבחינה אינסטינקטיבית הם קיבלו אינסטינקטים מורכבים יותר בטבע.
 
לגבי עצם הסבל -
הבה נזכור שבעלי חיים אוכלים ונאכלים בטבע ב"אכזריות" רבה אף ללא עזרת האדם. הנה שאלה שקיבלנו על כך: "מדוע הקב"ה ברא אכזריות בטבע? מדוע בעלי החיים סובלים?"
 
ואעתיק לך מתשובה נוספת שכתבתי לשואל:
 
מר אסא קיסר אינו מייצג את היהדות, ומשבש את ההלכה בדבריו.
 היהדות מגבילה את תאוותינו, ומלמדת אותנו כיצד להשתמש בכל דבר שניתן לנו, אך אינה ממליצה להתנזר מהן. לכן היהודים נהגו תמיד למעט באכילת בשר, ולשומרו עבור סעודות מצווה, סעודות שבת וחגים. חז"ל מעולם לא נמנעו מאכילת בשר, וגם לא רבותינו הגדולים ביותר. אנו רואים שגם בימינו אין גדולי ישראל נמנעים מאכילת בשר, כך שאין לנו צורך לבקש להיות צדיקים יותר מגדולי הדור.
 
וזו ההלכה:
"אסור מן התורה לצער כל בעל חי. ואדרבא חייב להציל כל בעל חי מצער, אפילו של הפקר ואפילו של גוי. אך אם הם מצערין לאדם, או שצריך האדם להם לרפואה או לשאר דבר - מותר אפילו להרגן ואין חוששין לצערן, שהרי התורה התירה שחיטה..." (‏קצור שולחן ערוך, סימן קצא - איסור צער בעלי חיים ואיסור סירוס‏, סעיף א).
 
בני אדם אכלו בשר מימי קדם, ולא היתה אפילו תרבות אחת בכדור הארץ שלא נהגה לאכול בשר. לאחר שה' התיר לאכול את בעלי החיים, לא ניתן לכנות זאת בשם אכזריות.
גם לא צריך להאמין לכל מה שמספרים בתעמולה הצמחונית שמופיעה ברשת. שוחחתי עם אנשים שעובדים ברפתות, והם תיארו לי תמונת מצב שונה, אם כי אין ספק שיש גם הרבה מה לשפר.
 
היהדות מלמדת אותנו כיצד להשתמש בחומר ולרומם אותו, ולא כדי להתנזר ממנו. כי ההתחברות הגדולה ביותר לבורא היא מתוך החומר. זו הסיבה שהתורה מעולם לא אמרה לחכמים להתנזר מנישואין לאשה, וזאת בשונה מהנזירים והכמרים שחשבו שכדי להגיע לצדיקות יתירה עליהם להתנזר ולא להקים משפחה, ומתוך שניתקו את עצמם מהחומר, הם פגעו בתכליתם הרוחנית, והזיקו לעצמם ולסובבים אותם.
 
כדי לקבל תמונת מצב מלאה בנושא הצמחונות לפי היהדות, ומצב תעשיית הבשר בישראל, יהיה עליך לקרוא לפי סדר, ובעיון, את סדרת הכתבות שפרסמנו באתר בנושא זה.
 
צער בעלי חיים: לא בכשרויות למהדרין:
 
על צער בעלי חיים בתעשיית הבשר בישראל:
 
צער בעלי חיים ביהדות: הרב שדאג להאכיל את תרנגול הכפרות:
 
האם להיות צמחוני זה יותר מוסרי?
 
מה המטרה של מצוות הקורבנות:
 
עם זאת - היהדות אינה אוסרת את הצמחונות. ואפשר להיות שומר מצוות צמחוני מטעמים רגשיים. רק יש לדעת שאין בכך משום צדיקות יתירה.
 
בברכה,
דניאל בלס

להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il
תגיות:

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה